ГоловнаПолітика

Змін у Конституцію не ухвалять, - експерти Інституту Горшеніна

Українська влада може зачекати з ініціативами Заходу і Росії.

Змін у Конституцію не ухвалять, - експерти Інституту Горшеніна
Фото: kievgrad.com

Змін в українську Конституцію, передбачених Мінською угодою, не приймуть, прогнозують експерти Інституту Горшеніна. Про це йдеться в матеріалі "Криза в головах", опублікованому на LB.uа.

Основна причина - в тому, що «жодного запиту всередині країни на зміну Конституції не існує», - пишуть у матеріалі «Криза в головах» президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко й експерт Інституту Дмитро Антонюк. На їхню думку, «Конституційний процес» в Україні не має «внутрішніх двигунів», а бюджетна децентралізація, що має такі «двигуни» в особі представників місцевих еліт і власників промгігантів, змін Основного закону не потребує".

Ба більше, наголошують автори матеріалу, виконання Мінських угод невигідне українській владі. Передусім президентові Порошенку, який, у разі внесення подібних змін до Конституції України, втрачає суб'єктність на міжнародній політичній арені.

Зокрема виконання угод автоматично усуває український фактор із взаємин Росії та Заходу. Водночас експерти підкреслюють, що в такому повороті подій зацікавлені і Москва, і Захід.

Автори матеріалу нагадують, що «вперше тезу про необхідність змін в українській Конституції проголосив екс-«прем'єр» «ДНР», російський політтехнолог Олександр Бородай у підслуханій СБУ телефонній розмові з Ігорем «Стрєлком» Гіркіним 14 квітня 2014 року. У відповідь на репліку «Стрєлка» про те, що його бійці «покришили когось серйозного», Бородай дає вказівку висувати «принципову вимогу» федералізації України, «щоб Рада не могла здійснювати зовнішні позики без двох третин голосів регіонів».

«Відтоді і до сьогодні Москва послідовно просуває цю «принципову вимогу» з незначними варіаціями через події на Донбасі і за допомогою Мінських угод. Альтернатива - війна, прозоро дають зрозуміти в Кремлі», - наголошено в тексті.

Мета президента Росії Володимира Путіна - отримати блокувальний пакет акцій в українській зовнішній політиці й економіці, отримати право вето на ключові зовнішньополітичні та зовнішньоекономічні кроки України. Передусім - на вступ у НАТО й економічну інтеграцію з ЄС, - констатують експерти.

«Поправок у Конституцію не внесуть. Втім, остаточно їх теж не відкинуть. Відбуватиметься млявий і вже звичний «конституційний процес» зі зверненнями до Конституційного Суду, пошуком голосів для внесення змін (марним, звичайно), широким обговоренням поправок, із залученням заряджених експертів, екс-президентів (але без Референдуму, зрозуміло)», - прогнозують експерти Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram