ГоловнаПолітика

Ємець про рішення суду ЄС з приводу санкцій: "Вважайте це останнім попередженням Україні"

Депутати засудили діяльність ГПУ

Ємець про рішення суду ЄС з приводу санкцій: "Вважайте це останнім попередженням Україні"
Фото: www.europarl.europa.eu

Народний депутат від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець вважає скасування санкцій проти екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-віце-прем'єра Сергія Арбузова й екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького останнім попередженням для України. Про це він заявив у коментарі LB.ua.

Депутат наголосив, що рішення суду Європейського Союзу стосується санкцій, які були чинними з березня 2014-го по березень 2015 року.

«Щороку ухвалюють нові санкції. Тому формально - юридично - жодних наслідків (після скасування цих санкцій - ред.) не буде. Але це дуже недобрий політичний сигнал. І поки Україна не формалізує звинувачення в конкретні вироки - ситуація з санкціями ставатиме все більш невизначеною. Вважайте це останнім попередженням для України», - заявив він.

Зі свого боку народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко зазначив, що ті санкції проти Азарова, Арбузова, Ставицького і Клюєва, які є чинними нині, не скасовані.

«Європейський суд вказав українській правоохоронній системі на її абсолютну непрофесійність. І якщо в подальшому не буде надано необхідних документів і доказів, то й ті санкції, які чинні зараз, будуть зняті. У мене складається враження, що Генпрокуратура не хоче і не може щось зробити не в сенсі, що вони не мають цих доказів, а в сенсі, що, на жаль, професійний потенціал прокуратури є мізерним», - додав Власенко.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Європейський суд у Люксембурзі скасував замороження активів екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва, екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-віце-прем'єра Сергія Арбузова і екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Як наголошено в заяві суду, знято арешт активів тільки на перший рік санкцій - з березня 2014 року по березень 2015 року. На другий рік активів Миколи Азарова вже не заморожували. Азаров-старший, Клюєв, Арбузов оскаржили в суді продовження арешту на другий рік (проте це вже предмет інших позовів), а Ставицький скарги не подавав.

Тож незважаючи на анулювання заморожування активів за період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року, активи трьох українців, які почали провадження стосовно нових обмежувальних заходів (Азаров, Арбузов і Клюєв), залишатимуться замороженими, допоки суд не ухвалить рішення щодо періоду після 6 березня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram