ГоловнаПолітика

Рада направила до КС оновлену версію судової реформи

Парламент хоче зберегти право висловлювати недовіру генеральному прокурору

Рада направила до КС оновлену версію судової реформи
Фото: informator.su

Верховна Рада направила до Конституційного Суду нову редакцію законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя. За це рішення в четвер проголосував 231 народний депутат.

Минулого тижня КС вже надав позитивний висновок відповідному законопроекту №3254. Однак у вівторок, 26 січня, в парламенті зареєстрували нову версію законопроекту.

У ній, на відміну від попередньої редакції, Верховній Раді надається право висловлювати недовіру генеральному прокурору України.

Судова реформа також передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя (ВРП) муситиме здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення та звільнення суддів має затверджувати президент.

Пропозиції про створення та ліквідацію судів вноситиме в парламент президент за поданням ВРП.

До складу ВРП буде входити 21 член, десять з яких вибирає з'їзд суддів, по два члени призначаються президентом, Верховною Радою, з'їздом адвокатів, Всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, а також з'їздом представників юридичних вишів і наукових установ із вчених-правознавців.

ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram