ГоловнаПолітика

Рада через поправки в регламент розтягнула процес ухвалення поправок до Конституції

Депутати дозволили собі ухвалювати децентралізацію на четвертій сесії

Рада через поправки в регламент розтягнула процес ухвалення поправок до Конституції
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада внесла зміни до свого регламенту, які дозволяють їй розглянути зміни до Конституції в частині децентралізації на наступній сесії.

Попередня версія регламенту стверджувала, що якщо ухвалення конституційних поправок в цілому не відбувається на сесії, наступній після сесії, на якій вони ухвалювалися у першому читанні, то такий законопроект вважається не ухваленим.

Верховна Рада змінила цю статтю, доповнивши її реченням такого змісту: "Якщо законопроект про внесення змін до Конституції України попередньо затвердила Верховна Рада і не розглянула на наступній черговій сесії після попереднього затвердження, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній після неї черговій сесії".

Крім того, внесено зміни, які дозволяють новому складу Верховної Ради завершувати ухвалення конституційних поправок, затверджених у першому читанні попереднім складом.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачав проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили у першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною у самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка закінчується наприкінці січня 2016 року. В іншому разі процес зміни Конституції має початися заново.

В Адміністрації президента, щоб обійти цей дедлайн, організували подання 51 депутата Верховної Ради до Конституційного Суду з проханням розтлумачити поняття "наступна чергова сесія" у контексті змін до Основного закону. Автори звернення просять КС розтлумачити, чи може поняття "наступна сесія" означати іншу, не обов'язково буквально наступну за хронологією сесію ВР.

Фактично депутати просять надати їм можливість проводити підсумкове голосування за реформу Конституції вже на четвертій сесії, яка триватиме з 2 лютого по 2 вересня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram