ГоловнаПолітика

Рада дозволила закуповувати озброєння і техніку під час АТО не за оборонзамовленням

Депутати з п'ятої спроби внесли правки в закон

Рада дозволила закуповувати озброєння і техніку під час АТО не за оборонзамовленням
Фото: mil.gov.ua

Верховна Рада заборонила укладати компенсаційні договори на імпорт оборонної продукції в період проведення антитерористичної операції.

Відповідний законопроект №2090а у другому читанні з п'ятого разу підтримали 229 нардепів. До цього документ підтримали 191, 213, 220 і 225 парламентаріїв.

Закупівлю такої продукції імпортно, згідно із законопроектом, можна здійснювати в іноземних юридичних осіб шляхом укладення контракту з вітчизняним підприємством, якому надано повноваження на право здійснення експорту та імпорту товарів військового призначення і товарів, закупівля яких становить державну таємницю. Також можна укласти контракт з іноземним суб'єктом господарювання, якщо державний замовник має повноваження на здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Окрім того, Рада передала уряду право визначати порядок формування цін на продукцію, роботи і послуги оборонного призначення.

Держзамовники зможуть починати процедуру відбору виконавців після оприлюднення закону про державний бюджет на відповідний рік і спираючись на те, що контракт із ними буде укладено після затвердження Кабінетом Міністрів основних показників оборонного замовлення.

Затвердити ці показники уряд повинен протягом місяця після прийняття держбюджету.

Законопроект також встановлює, що під час АТО в оборонзамовлення може включатися й інше військове майно, якщо його закупівля є державною таємницею. "У виняткових випадках закупівля (постачання) продукції, робіт і послуг оборонного призначення здійснюється поза оборонним замовленням", - наголошують у документі.

Нагадаємо, раніше Рада ввела кримінальну відповідальність за неякісні закупівлі для армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram