ГоловнаПолітика

Вакарчук закликав Порошенка стати "кіборгом"

Артистові не вистачає подвигів в українській політиці.

Вакарчук закликав Порошенка стати "кіборгом"
Святослав Вакарчук
Фото: newsonline24.com.ua

Музикант Святослав Вакарчук 23 січня був нагороджений орденом Свободи. Орден вручав президент України Петро Порошенко. Вакарчук скористався нагодою і звернувся із закликом до політиків бути гідними героїв, які захищають Україну на Донбасі.

Текст свого виступу Вакарчук виклав у своєму блозі.

Артист спочатку подякував Порошенкові за нагороду, після чого згадав про героїв Крут і тих, хто захищає Україну зі зброєю в руках на Сході сьогодні.

"І ті, й інші - Герої. Герої вони тому, що свідомо жертвували найголовнішим, що у них було - своїм життям. Чому агресія ворога захлинулася? Тому, що ці молоді хлопці та літні чоловіки готові були вмирати за свою країну. Вони чудово розуміли, який вибір роблять. Ніхто з них не аналізував, не прораховував - вони просто жертвували. Тому вони - Герої", - зазначив Вакарчук.

Однак, продовжує артист, в українській владі героїв не виявилося.

"Ворог, який роз'їдає Україну зсередини - корупція, тотальна несправедливість, невігластво, низький рівень так званої еліти - набагато підступніший і небезпечніший, ніж будь-який зовнішній ворог. Щоб перемогти його, теж потрібні герої - герої в українській політиці і владі. На жаль, на сьогоднішній день таких героїв ми не бачимо. Ми бачимо логічні вчинки. Ми бачимо бажання всидіти на двох або трьох стільцях.Ми бачимо страх: страх втратити посаду, страх втратити добробут, політичний вплив, поставити під удар себе і свою сім'ю. Ми бачимо часом розумних, але хитрих і цинічних людей, які завжди знаходять логічне пояснення, чому в Україні все не так - винна війна, ціни на нафту, політичні опоненти, минула влада. Ми чуємо і бачимо це кожен день. Але ми не бачимо подвигів. Не бачимо справжніх жертв", - сказав співак.

Вакарчук вважає, що влада зробила недостатньо для змін у країні.

"Нам не потрібні політики - звичайні люди. Пам'ятайте захисників Донецького аеропорту - кіборгів? Нам потрібні кіборги в політиці! Сьогодні країну врятують тільки ті, кому будуть ставити пам'ятники після смерті, а не ті, хто будує собі золоті пам'ятники за життя. Чому наші політичні керівники вибирають приватне перед державним, спокій і страх за власне майбутнє міняють на політичні компроміси? Де посаджені злочинці? Де реальна зміна правил гри? Взагалі - де зміни в країні?", - обурився він.

Артист констатував розчарування людей у владі.

"Я дуже хотів би закінчити словами, що країна чекає змін, але правда в тому, що країна від влади вже нічого не чекає. Люди не вірять владі. Не тому, що влада погана. Тому, що влада така, як усі. А сьогодні нам потрібні люди, здатні на подвиги, надлюди", - сказав Вакарчук.

При цьому він зазначив, що його слова не спрямовані персонально проти Порошенка, а проти всієї української влади.

"І це не просто мій приватний голос - це, в прямому сенсі, голос народу України. І прийміть його сьогодні, бо завтра вже може бути пізно", - наголосив Вакарчук.

Як повідомляється на сайті Президента, 23 січня Порошенко з нагоди Дня Соборності вручив орден Свободи Дмитрові Павличку і Святославу Вакарчуку, орден князя Ярослава Мудрого III ступеня - Володимиру Філенкові, орден "За заслуги" I ступеня - директорові державної установи "Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров'я України" Іллі Ємцю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram