ГоловнаПолітика

Посол США закликав Раду проголосувати за децентралізацію

Пайєтт назвав реформу місцевого самоврядування однією з найважливіших.

Посол США закликав Раду проголосувати за децентралізацію
Фото: www.dyvys.in

Посол США Джеффрі Пайєтт закликав Верховну Раду проголосувати конституційні зміни в частині децентралізації. Таку заяву він зробив на конференції Асоціації міст України, пише УНІАН.

"Перед Україною відкрилося надзвичайно важливе вікно можливостей у впровадженні системних змін і поглибленні реформ у всіх аспектах життя і на всіх рівнях керівництва України. Отже, саме зараз час для активного поштовху значущих змін для виконання того, що було обіцяно на Майдані. Серед найважливіших елементів процесу реформ в Україні - створення сприятливих умов для децентралізації та розвитку місцевого самоврядування з метою наближення влади до людей. Важливо прийняти і затвердити зміни до Конституції, які закріплять ці реформи і створять надійні основи демократичного управління", - заявив він.

Пайєтт наголосив, що США і Європа будуть уважно стежити за цим процесом.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як головний елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених із представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, було прийнято у першому читанні. Згідно з процедурою, прописаною в самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка закінчується наприкінці січня 2016 року. В іншому випадку процес зміни Конституції повинен початися заново.

Утім ця норма нині перебуває на розгляді Конституційного суду України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram