ГоловнаПолітика

Порошенко: Зміни до Конституції щодо децентралізації - частина мирного плану

Президент пообіцяв не допустити дестабілізації обстановки в країні

Порошенко: Зміни до Конституції щодо децентралізації - частина мирного плану
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко назвав зміни до Конституції щодо децентралізації складовою мирного плану, передбаченого мінськими домовленостями.

Про це він заявив, виступаючи на загальних зборах Асоціації міст України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Так сталося, що зміни до Конституції в частині децентралізації є одним із головних елементів мирного плану України - Мінських угод. Кожен і всі 13 пунктів Мінських угод - про те, як забезпечити мир в Україні", - сказав Порошенко.

Він також запевнив, що не дозволить дестабілізувати ситуацію в країні.

"Дестабілізувати ситуацію - повернути Україну у відкрите збройне протистояння з наступальними операціями, забезпечити ескалацію конфлікту, ще й дати привід звинуватити Україну в цьому - я нікому не дозволю", - додав Президент.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як головний елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених із представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, було прийнято в першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною в самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка закінчується наприкінці січня 2016 року. В іншому випадку процес зміни Конституції повинен початися заново.

В Адміністрації Президента, щоб обійти цей дедлайн, організували подання 51 депутата Верховної Ради в Конституційний суд із проханням роз'яснити поняття "наступна чергова сесія" в контексті змін до Основного закону. Автори попросили КС розтлумачити, чи може поняття "наступна сесія" означати іншу, не обов'язково буквально наступну за хронологією сесію ВР. Фактично депутати просять надати їм можливість проводити підсумкове голосування за реформу Конституції вже на четвертій сесії, яка триватиме з 2 лютого по 2 вересня поточного року.

Як стало відомо LB.ua, партія "Народний фронт" підготувала свій проект змін до Конституції, наразі в площині судової реформи, яку підтримав Конституційний суд. Докладніше про це читайте в матеріалі Соні Кошкіної "Відкладена війна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram