ГоловнаПолітика

КС оприлюднить вердикт щодо судової реформи 22 січня

Судді вже прийняли рішення.

КС оприлюднить вердикт щодо судової реформи 22 січня
Фото: informator.su

Конституційний Суд 22 січня оголосить рішення, чи відповідає Основному закону законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Про це повідомляється на сайті суду.

Конституційний Суд 19-20 січня розглянув на закритій частині пленарного засідання звернення Верховної Ради щодо відповідності положень законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Висновок суду буде оприлюднений 22 січня о 10:00.

Нагадаємо, 22 грудня 2015 року Верховна Рада направила до КС звернення з проханням оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Документ, розроблений під егідою Адміністрації Президента, закликав реформувати судову систему.

Він отримав в цілому позитивний висновок Венеціанської комісії. Європейські експерти виступили проти звільнення всіх суддів, однак схвалили оновлення суддівського корпусу шляхом реорганізації окремих судів і оцінювання професійних та етичних якостей суддів.

Проект передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади – Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя (ВРП) повинна буде здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення та звільнення суддів повинні затверджуватися президентом.

Пропозиції про створення та ліквідації судів будуть вноситься в парламент президентом за поданням ВРП.

До складу ВРП буде входити 21 член, десять з яких вибирає з'їзд суддів, по два члени призначаються президентом, Верховною Радою, з'їздом адвокатів, Всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, а також з'їздом представників юридичних вузів і наукових установ з числа вчених-правознавців.

ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram