ГоловнаПолітика

Подання нардепів щодо "наступної сесії" опубліковано на сайті КС

Ухвалення змін до Конституції гальмують за ініціативою АП.

Подання нардепів щодо "наступної сесії" опубліковано на сайті КС
Фото: kievgrad.com

51 депутат Верховної Ради просить Конституційний Суд розтлумачити положення ст. 155 Конституції "наступна чергова сесія" для визначення кінцевого терміну ухвалення змін до основного закону.

Відповідне подання нардепів опубліковано на офіційному сайті КС.

"19 січня до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції "на наступній черговій сесії Верховної Ради України". Згідно з регламентом КС, подання передано на вивчення у Секретаріат Суду", - наголошується в повідомленні.

Текст конституційного подання розміщено на офіційному сайті КС в рубриці "На розгляді суду".

Згідно зі ст. 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений 226 депутатами Ради, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії парламенту за нього проголосувало щонайменше 300 депутатів.

"Через обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного ухвалення законопроекту №2217а може скластися ситуація, коли цей законопроект можуть не розглянути протягом третьої сесії. Тому у процесі реалізації вищезгаданої норми виникають питання... Чи означає це безпосередньо наступну за номером сесію, чи будь-яку іншу наступну сесію", - йдеться у поданні.

Нагадаємо, Адміністрація президента вирішила пригальмувати процес ухвалення поправок до Конституції з двох причин. Перша - у разі позитивного голосування за конституційні зміни, що містять положення щодо "особливого статусу Донбасу", Україна втратить значний козир у переговорах з Росією, також це ускладнить становище нашої країни на міжнародній арені. Друга - зараз коаліція банально не має 300 голосів для ухвалення поправок, а їхній провал АП собі дозволити не може.

Як стало відомо LB.ua з власних джерел, процес гальмуватиметься шляхом направлення до Конституційного Суду подання від імені народних депутатів (з фракції БПП і "Народного Фронту") з метою роз'яснити відому норму про те, що 300 голосів "за" збираються на "наступній черговій сесії Верховної Ради" (ст. 55 КУ - ред.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram