ГоловнаПолітика

Кіровоград відмовився прийняти назву Інгульськ без референдуму

Депутати міськради попросили відкласти перейменування

Кіровоград відмовився прийняти назву Інгульськ без референдуму
Фото: thekievtimes.ua

Кіровоградська міськрада у вівторок звернулася до Верховної Ради з проханням відкласти перейменування міста до проведення місцевого референдуму. У рішенні, ухваленому на сесії ради, депутати також висловлюють незгоду з рішенням парламентського комітету про перейменування міста в Інгульськ.

Про це пише місцеве видання "Гречка".

Депутати вирішили, що ця назва ігнорує думку жителів міста.

Перейменування міста має відбутися в рамках декомунізації. Попередній склад міськради не зміг сам вирішити, як назвати місто, і наприкінці жовтня направив на розгляд Верховної Ради сім можливих варіантів, які перемогли на громадських слуханнях, що відбулися 27 серпня. Це Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир.

Наприкінці грудня комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав перейменування Кіровограда в Інгульськ за назвою річки Інгул, яка протікає через місто.

25 жовтня у місті паралельно з місцевими виборами проводили опитування з перейменування міста, в опитуванні взяли участь 45863 осіб (населення міста - 200 тис. осіб), з них понад 35 тисяч проголосували за Єлисаветград. Однак результати опитування не мали жодної юридичної чинності.

Єлисаветград - історична назва Кіровограда, походить від назви фортеці, закладеної у 1754 році. Саму фортецю назвали на честь святої Єлисавети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram