ГоловнаПолітика

У Раді відмовляються реєструвати громадський законопроект про можливість ухвалення нової Конституції

Проект написали члени коаліції громадянського суспільства "Народна Конституція"

У Раді відмовляються реєструвати громадський законопроект про можливість ухвалення нової Конституції
Фото: Макс Левин

14 січня 2016 року у Верховну Раду України було подано на реєстрацію законопроект "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України", який розробили члени Коаліції громадянського суспільства "Народна Конституція", проте секретаріат Верховної Ради без будь-яких обґрунтувань відмовився реєструвати його. Про це повідомляє "Главком".

Законопроект "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України" написано за участю відомих українських юристів з конституційного права Ігорем Коліушком і Юлією Кириченко за запитом коаліції громадських організацій та аналітичних центрів "Конституційний Конвент", "Українська стратегія", "Єдиний український заклик", Global Ukraine, "Міжнародний центр перспективних досліджень" і "Центр політико-правових реформ". Також до Коаліції приєдналися відомі політики Тарас Стецьків і Віктор Жердицький.

Після написання законопроект передали депутатові Ради Сергію Таруту, який ознайомив із ним депутатів міжфракційного об'єднання "Всеукраїнський діалог". Законопроект також підтримали народні депутати Віктор Чумак та Ігор Луценко.

Депутати вимагають від секретаріату Ради негайної реєстрації цього законопроекту й ініціюватимуть його розгляд відповідно до процедури в профільних комітетах парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект повинен встановити процедуру підготовки нового проекту Конституції за умови, що український народ ініціює проведення всеукраїнського референдуму з питання прийняття нової Конституції в порядку, визначеному Конституцією і законом про всеукраїнський референдум.

Як зазначили автори законопроекту, згідно з демократичною практикою, реалізація установчої влади народу відбувається шляхом обрання спеціального органу установчої влади народу.

Спеціальний орган установчої влади народу (Конституційні збори) покликаний підготувати проект нової Конституції на підставі результатів широких громадських обговорень для винесення його на всеукраїнський референдум. Законодавче закріплення процедури підготовки проекту нової Конституції призведе до можливості практичної реалізації принципу установчої влади народу в Україні, забезпечення проведення конституційної реформи в правовому полі, посилення охорони чинної Конституції та утвердження конституціоналізму в Україні.

Це сприятиме утвердженню України на шляху побудови правової держави, а також позитивно вплине на дієвість Конституції і стан політичних відносин, міжнародне визнання України як демократичної держави.

Громадянське суспільство в особі громадських організацій та МФО звертаються до всіх депутатів з проханням підтримати ініціативу небайдужих до долі країни людей, яка є першим і головним кроком до нового суспільного договору.

Нагадаємо, процес обговорення нового суспільного договору (Конституції), здатного подолати системну кризу і прийти до розвитку держави, запустила ініціативна група громадського об'єднання "Конституційний Конвент", до складу якої увійшли політики, експерти, волонтери та журналісти Віталій Чудновський, Володимир Полочанінов, Вікторія Подгорна, Геннадій Друзенко, Михайло Чаплига, Олександр Харченко, Олексій Мочанов, Олександр Доній, Сергій Опря, Максим Музика, Оксана Макаренко, Олександр Солонтай.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram