ГоловнаПолітика

Українці заплатять з власної кишені за експеримент Міноборони, - Гриценко

Екс-міністр оборони наполягає на системі аутсорсингу харчування солдатів.

Українці заплатять з власної кишені за експеримент Міноборони, - Гриценко
Фото: Макс Левин

За експеримент із відмовою від системи аутсорсингу і за повернення в армію військових кухарів заплатять прості українці зі своїх сімейних бюджетів. Про це заявив екс-міністр оборони Анатолій Гриценко на «Українській правді».

За словами Гриценка, доповідь начальника Генштабу міністрові оборони Степанові Полтораку свідчить, що результати експерименту, який триває вже півроку, виявилися «плачевними».

«У разі відмови від аутсорсингу в армії доведеться додатково ввести 25 200 посад кухарів та обслуговуючого персоналу, а бюджет армії треба збільшити щонайменше на 5 мільярдів гривень», - зазначив Анатолій Гриценко.

За його словами, отримати ці гроші можна, лише скоротивши бойові військові частини або завдяки новим податкам для населення.

«Вдумайтеся, горе-експериментатори: 25 тисяч посад - це ж 6 повноцінних бойових бригад, ви їх хочете скоротити заради своїх дурних планів? Чи хочете збільшити граничну чисельність армії на додаткові 25 200 людей, щоб потім уся країна збирала вам із сімейних бюджетів нові додаткові мільярди на їхнє утримання?» - наголосив екс-міністр оборони.

Анатолій Гриценко зазначив, що система аутсорсингу працює в усіх арміях НАТО, де цивільні люди «на підставі тендера і контракту надійно і якісно годують солдатів, причому і в мирних, і в бойових умовах (Афганістан, Ірак). Але замість вдосконалення системи аутсорсингу харчування солдатів нинішні керівники Збройних Сил України хочуть відмовитися від неї, повертаючи армію в часи «совка». Екс-міністр упевнений, що експеримент ініціювали ті, кого не цікавить армія, але хто хоче заробити на продовольчому забезпеченні солдатів.

«Під час війни, коли потрібно дбати про оборону країни та життю солдата, цілі два генерали армії України Полторак і Муженко з купою підлеглих займаються дурницями... Напевно, генерали Полторак-Муженко не пам'ятають, що місце солдата-воїна не на кухні біля казана, з черпаком і віником - солдат-воїн повинен бути на полігоні і займатися повноцінною інтенсивною бойовою підготовкою. Тоді країна буде захищена і люди будуть жити в спокої», - заявив політик.

Раніше член комітету ВР з нацбезпеки і оборони, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук опублікував доповідь генерала армії Віктора Муженка міністрові оборони Степану Полтораку. У документі сказано, що в результаті експерименту у військових частинах зросли витрати на харчування одного військовослужбовця. Якщо розширити експеримент на всю армію, знадобляться додаткові 5 млрд грн.

Витрачання додаткових мільярдних коштів не поліпшить раціон військових. Журналіст Кирило Сазонов за підсумками відвідування одеських частин ВМС України повідомив, що якість харчування в експериментальній їдальні не відрізняється від звичайної. А от обходиться воно значно дорожче, якщо враховувати всі витрати на утримання їдальні та персоналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram