ГоловнаПолітика

Геращенко назвала стартові позиції України перед переговорами в Мінську

Київ наполягає на роззброєнні бойовиків до виборів

Геращенко назвала стартові позиції України перед переговорами в Мінську
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі, народний депутат Ірина Геращенко перерахувала стартові позиції України перед черговим раундом переговорів в Мінську, який відбудеться 13 січня.

"Сьогодні Мінськ. І хто б там не уявляв Москву, для нас головне - ЯК ми будемо представляти УКРАЇНУ. Посилення російського представництва тільки згуртовує нашу маленьку делегацію, і наша позиція залишається чіткою та незмінною. Мінські угоди мусять виконуватися, в т.ч. РФ і контрольованими нею бойовиками", - написала вона у фейсбуці.

"Російські війська і техніка мусять піти. Ми повинні отримати контроль на кордоні. Вибори? Тільки за українським законодавством, під моніторингом ОБСЄ, після роззброєння. Амністія? Мусять відновити роботу українські суди на окупованих територіях (і ключова роль у рішенні щодо закону про амністію належить ВР, Мінськ - це лише майданчик для дискусії), також є важкі злочини, які не потрапляють під амністію. Гуманітарна ситуація - ми готові до пошуків компромісів заради звільнення українців і наполягаємо на безперешкодному доступі гуманітарних місій на окуповані території. Режим припинення вогню має дотримуватися стовідсотково! Кожне порушення має жорстко і чітко фіксуватися СММ ОБСЄ. А для цього потрібно, щоб ця місія отримала доступ на всі території, аж до кордону, і чітко виконувала свою роботу, а не "моніторила" в тилових містах): Така наша позиція", - додала Геращенко.

Нагадаємо, за неофіційною інформацією, країни Заходу вимагають, щоб протягом січня на переговорах у Мінську узгодили механізм проведення виборів на Донбасі.

Представник України у політичній підгрупі Роман Безсмертний в коментарі LB.uа назвав стартові позиції України у цьому питанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram