ГоловнаПолітика

Депутати оскаржили в КС законність роботи Антикорупційного агентства

Запровадження візового режиму знову під загрозою зриву.

Депутати оскаржили в КС законність роботи Антикорупційного агентства
Фото: informator.su

48 народних депутатів направили подання до Конституційного суду з проханням визнати неконституційними низку положень закону "Про протидію корупції", які є обов'язковими для надання Україні безвізового режиму.

У числі авторів звернення і підписантів вказані в основному представники "Опозиційного блоку", а також позафракційні депутати. серед них - автор скандальної поправки в законі "Про бюджет" у частині електронного декларування доходів Володимир Мисик. Текст звернення доступний на сайті КС.

Зокрема, серед норм, які, на думку нардепів-підписантів, суперечать Конституції, називається необхідність декларування доходів повнолітніх дітей і цивільного подружжя, що є втручанням в особисте життя. Вони також побоюються того, що особисті дані декларанта (серія, номер паспорта, номер картки платника податку) можуть виявитися у відкритому доступі.

"Положення закону "Про запобігання корупції"" нівелюють норми українського та міжнародного законодавства про охорону лікарської таємниці та медичної інформації. Виходячи з декларації, треті особи можуть отримати дані про стан здоров'я, діагноз, методи лікування та іншу інформацію медичного характеру про декларанта і членів його сім'ї", - йдеться в поданні.

Крім того, на думку авторів подання, Національне агентство з питань запобігання корупції, яке має право вчиняти моніторинг життя декларанта, може здійснювати аналіз на підставі даних, отриманих в інтернеті або від осіб, які перебувають у ворожих стосунках із суб'єктом декларування, що є свідомо необ'єктивним.

У зв'язку з цим народні обранці просять скасувати положення закону, які суперечать Конституції.

Нагадаємо, створення і запуск повноцінної роботи Національного антикорупційного агентства було однією з обов'язкових умов, які висунув Євросоюз Україні для введення безвізового режиму. Якщо робота агентства буде заблокована, це поставить під загрозу зриву реальне запровадження безвізового режиму.

Відзначимо також, що першу подібну спробу було зроблено під час прийняття бюджету на 2016 рік, коли було внесено поправку про введення обов'язкового електронного декларування доходів чиновників із 2017 року, що спростило би роботу зі збору даних слідчим АКБ, а не з моменту набуття чинності Законом "Про бюджет". 

Президент Петро Порошенко підписав бюджет зі скандальною нормою, пояснивши це тим, що не може затримувати виплати пенсій і зарплат. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram