ГоловнаПолітика

Мартиненко домовився про перенесення допиту в НАБУ на 18 січня

Колишній депутат просить не робити із цього скандал.

Мартиненко домовився про перенесення допиту в НАБУ на 18 січня
Николай Мартыненко
Фото: nfront.org.ua

Колишній депутат Верховної Ради Микола Мартиненко домовився з Національним антикорупційним бюро про перенесення допиту з 11 січня на 18 січня. Як повідомила прес-служба НАБУ, адвокати Мартиненка надали документи про те, що на 12 січня в нього призначено зустріч із прокурором швейцарського міста Берн.

Прес-служба колишнього депутата зі свого боку попросила не спекулювати на факті перенесення допиту.

"З поважних причин адвокати попросили Національне антикорупційне бюро України перенести на інший день мій прихід як свідка, були надані відповідні документи. Це суто технічний момент, але почалися якісь дивні заяви і спекуляції. Лещенко так старанно відпрацьовує замовлення, що перед Новим роком півдня очікує мене з фотоапаратом у кущах під будівлею НАБУ, а потім невідомо звідки цитує нібито мого адвоката - хоча НАБУ не має права розголошувати таємницю слідства. Я найбільше зацікавлений у тому, щоб якомога швидше розставити крапки над "і" навколо всіх фейкових звинувачень і доносів. І співпрацюю тут з усіма правоохоронними органами", - наведено в заяві слова Мартиненка.

Зазначають, що 7 грудня Мартиненко як свідок давав пояснення у Генеральній прокуратурі за запитом чеської прокуратури. 22 грудня також як свідок він відповідав на запитання слідчих управління Національної поліції в Одеській області. Одна зі статей, за якою розслідують справу в Одесі, звучить як "порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або у вибухонебезпечних цехах". "Але я дав відповіді на всі питання, хоча про порушення правил безпеки - це щось нове", - цитує Мартиненка його прес-служба.

"Я свідомо пішов на відмову від депутатського імунітету, а заяви про нібито "гру" з мого боку були конспірологічними "байками". Я даю відповіді правоохоронцям на всі питання і готовий робити це і надалі, щоб якнайшвидше встановити істину. Тепер, коли ситуацію переведено виключно в юридичну площину, замовникам і виконавцям дискредитаційної піар-кампанії проти мене буде набагато важче. 10 млн доларів були витрачені ними марно, але вони продовжують істерити і маніакально оплачувати публікації в зарубіжних і вітчизняних ЗМІ", - наголосив він.

"Хочу підкреслити, що ні в Україні, ні за її межами жодних звинувачень або підозр мені не висували. Я надаю пояснення виключно як свідок і юридично доведу всю безпідставність звинувачень у ЗМІ на мою адресу", - зазначив Мартиненко.

Нагадаємо, що Мартиненко вже двічі не прийшов на допит до НАБУ. 29 грудня він не з'явився через хворобу.

Детективи Національного антикорупційного бюро 11 грудня внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо корупційних правопорушень у сфері атомної енергетики, які приписують Мартиненкові. Два кримінальні провадження проти Мартиненка стосуються укладення договору державним підприємством про постачання уранового концентрату за, ймовірно, завищеною ціною і використання службового становища під час постачання обладнання на атомні електростанції України. Суми коштів, які фігурують у справах - приблизно 17,4 млн доларів і 6,4 млн євро відповідно.

Мартиненко є одним із близьких соратників прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Через гучний скандал Мартиненко позбувся депутатського мандата. Депутат Сергій Лещенко оприлюднив якісь документи, з яких випливає, що компанія Мартиненка отримувала 15-20% відкату від контрактів "Енергоатому" і чеської "Шкоди" на постачання обладнання.

Проти Мартиненка ведеться розслідування у Швейцарії та Чехії. Сам депутат стверджує, що став жертвою політичного замовлення на дискредитацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram