ГоловнаПолітика

Путін відмовився віддавати Україні контроль над кордоном до конституційної реформи

Росія звинуватила Україну у невиконанні Мінських угод

Путін відмовився віддавати Україні контроль над кордоном до конституційної реформи
Фото: http://kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін вважає, що не зобов'язаний повертати Україні контроль над кордоном Луганської і Донецької областей з РФ.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій Bild, оприлюдненому 11 січня.

"Усі кажуть про те, що потрібно обов'язково виконати Мінські угоди, і тоді можна переглянути питання про санкції. Повірте мені, це зараз набуває характеру театру абсурду, бо основне, що мусять зробити у виконанні Мінських угод, лежить на боці нинішньої київської влади. Не можна вимагати від Москви те, що має зробити Київ. Наприклад, найголовнішим у всьому процесі врегулювання, ключовим питанням є питання політичного характеру, а в центрі - конституційна реформа. Це 11-й пункт Мінських угод. Там прямо записано, що слід провести конституційну реформу, причому не у Москві ж слід ухвалювати ці рішення!" - сказав він.

Путін вказав на те, що Україна мала до кінця 2015 року завершити конституційну реформу: "Ось дивіться, у нас усе позначено: проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року. Пункт 11. 2015 рік минув".

На питання, чи не мали конституційну реформу провести після того, як припиняться всі бойові дії, Путін відповів негативно.

"Що написано? Пункт 9-й - відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України на підставі закону України про конституційну реформу до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11, тобто проведення конституційної реформи. Тобто спочатку конституційна реформа, політичні процеси, а потім на основі цих процесів створення атмосфери довіри і завершення всіх процесів, у тому числі закриття кордону. Наші європейські партнери - і канцлер ФРН, і президент Франції - повинні якось побільше вникати, мені здається, у ці проблеми", - сказав він.

Путін також зажадав, щоб Україна внесла зміни до Конституції, що стосуються особливого статусу Донбасу, на постійній основі.

"Тут (у Мінських угодах, - ред.) написано, що зміни в Конституції мають бути на постійній основі. Уряд України вніс у перехідні положення, імплементувати туди закон про особливий статус цих територій, раніше ухвалений. Але цей закон, який вони внесли до Конституції, ухвалено лише на три роки. Два роки вже минуло. Ми, коли в Парижі зустрічалися, і канцлер ФРН, і президент Франції погодилися з тим, що цим закон мусить додати інший характер, і його мають включити туди на постійній основі. І президент Франції, і канцлер це підтвердили. Так цю конституцію не проголосували навіть у тому вигляді, в якому вона зараз є, а закону так і не надано статус постійно чинного. Як можна вимагати від Москви те, що повинні зробити у Києві наші колеги своїм рішенням?" - обурився він.

Нагадаємо, термін виконання Мінських угод сплив у 2015 році. Лідери країн "нормандської четвірки" домовилися продовжити цей термін, проте конкретні дати не оприлюднили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram