ГоловнаПолітика

Порошенко не підписав закон про Держбюро розслідувань у визначений термін

Співавтор документа вважає, що у Президента не визначилися з головою бюро.

Порошенко не підписав закон про Держбюро розслідувань у визначений термін
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент досі не підписав закону про створення Державного бюро розслідувань, ухвалений Верховною Радою ще 12 листопада, тож той досі не набув чинності.

За Конституцією, Президент повинен підписати або ветувати закон протягом 15 днів після отримання. Спікер Верховної Ради скерував закон про Держбюро розслідувань на підпис Президентові ще 24 листопада, зазначено на сайті парламенту, тобто терміни для підписання давно минули. Також у Конституції є такі слова: "У разі якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений".

Один з авторів закону про Держбюро розслідувань депутат Віктор Чумак (фракція "Блок Петра Порошенка") у коментарі Українським Новинам висловив припущення, що документ досі не підписаний через те, що у Президента не визначилися з кандидатурою голови цього органу

"Я здивований, чому він не підписаний, всі терміни вже минули. Цей закон не те що важливий, його вже потрібно запускати в дію, оскільки терміни збігають, коли прокуратура позбувається слідства і вона повинна буде передати його ГБР, а ГБР ще не сформоване... Я думаю, що просто не знайшли начальника. Там, звичайно ж, конкурс, але просто не знайшли людини, яка конкурс пройшла б без усяких заковик", - сказав він.

На думку Чумака, бюро матиме широкі функції слідства, тому його керівником повинна бути людина, якій довіряє і Президент, і громадськість. Інших причин, на думку депутата, немає.

Держбюро розслідувань буде центральним органом виконавчої влади, завданнями якого визначено запобігання організованій злочинній діяльності, протидія терористичним та іншим особливо тяжким насильницьким злочинам, забезпечення безпеки людини, суспільства і держави.

Держбюро, зокрема, розслідуватиме злочини, вчинені суддями та посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище. Зокрема, це Президент, голова Верховної Ради і його заступники, народні депутати, прем'єр-міністр, міністри, голова і члени Конституційного Суду, Голова та судді Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів, генеральний прокурор і його заступники.

Директора бюро призначить Президент за поданням прем'єр-міністра після конкурсного відбору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram