ГоловнаПолітика

Колишні посли США попросили Вашингтон дати більше грошей Україні

Гербст, Пайфер і Тейлор закликають США і ЄС виділити Києву $10 млрд.

Колишні посли США попросили Вашингтон дати більше грошей Україні
Фото: wikipedia.org

Джон Гербст, Стівен Пайфер та Вільям Тейлор - американські дипломати, які в різні роки займали посаду посла США в Україні, - на сторінках газети The New York Times закликали Вашингтон додатково виділити Києву 2-5 млрд доларів у 2016 році.

Трьох-чотирьох мільярдів доларів, які Україна отримає у 2016 році від США і Європейського Союзу, їй буде недостатньо, вважають екс-посли.

На думку дипломатів, додаткова допомога дозволить Україні розвивати розпочаті реформи і протистояти російській економічній агресії.

"Конгрес і адміністрація Обами повинні спільними зусиллями надати додаткову економічну допомогу на суму від 2 до 5 мільярдів доларів. Водночас Вашингтон повинен постаратися переконати Євросоюз піти на аналогічний крок, що разом складе 10 мільярдів доларів - мінімальний обсяг підтримки, що дає українському уряду простір для маневру. Якщо бюджетні обмеження не дозволять, важливо, щоб США і ЄС разом знайшли хоча б 5 млрд доларів, що є мінімальним порогом для забезпечення життєздатності незалежної України", - пишуть Джон Гербст, Стівен Пайфер і Вільям Тейлор.

Гербст, Пайфер і Тейлор визнають, що поточне керівництво України аж ніяк не досконале, але відзначають прогрес. Зокрема вони згадують недавнє позбавлення мандата одного з корумпованих парламентських ділків, очевидно, йдеться про Миколу Мартиненка, і призначення антикорупційного прокурора.

Дипломати закликають США нарівні з видачею кредитних гарантій використовувати пряму бюджетну підтримку України, згадуючи, що Польща в 1990-ті роки отримала значні обсяги такої допомоги.

Нагадаємо, Україна розраховує отримати близько 10 млрд доларів кредитів від міжнародних фінансових організацій у 2016 році, заявив учора прем'єр Арсеній Яценюк.

У НБУ своєю чергою повідомили, що очікують надходження у 2016 році $8,87 млрд зовнішнього фінансування Україні порівняно з більш ніж $11 млрд у 2015 році. Зокрема, Україна розраховує отримати $4,58 млрд від Міжнародного валютного фонду, $1,55 млрд - від Євросоюзу, $1 млрд - від США, $0,21 млрд - від Світового банку і $1,53 млрд з інших джерел.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram