ГоловнаПолітика

Під час вбивств на Майдані Янукович контактував із силовиками РФ, - ГПУ

ГПУ наразі не знає, кому належить більшість номерів, з яких дзвонили Януковичу, тому не може їм оголосити офіційні підозри

Під час вбивств на Майдані Янукович контактував із силовиками РФ, - ГПУ
Фото: EPA/UPG

Події на Майдані, які відбувалися після початку вбивств 18 лютого 2014 року, контекстно узгоджуються з телефонними розмовами екс-президента України Віктора Януковича і колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова з представниками силових структур Росії.

Про це заявив прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних справах слідчих управління спеціальних розслідувань ГПУ Олексій Донський в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Через контакти Януковича і Азарова ми зафіксували "участь" одних і тих самих користувачів мобільних телефонів російських операторів зв'язку. Інакше кажучи, визначальні події сценарію, які відбувалися після початку вбивств 18 лютого, контекстно узгоджуються з цими телефонними дзвінками. На підставі того, що ми встановили, ці користувачі пов'язані із російськими силовими структурами", - сказав Донський.

Він додав, що ця група російських телефонів, про які йде мова, вперше з'явилася в контактах з абонентами українських операторів саме 18 лютого і активно контактувала з Януковичем і його охороною безпосередньо під час вбивств 20 лютого.

"Слід зазначити, що дехто з них і надалі, 22-23 лютого, перебував на території Донецької області та синхронно контактував з охороною Януковича і з одним з високопоставлених чиновників збройних сил Російської Федерації. Ім'я останнього встановлено, але назвати його не можу", - повідомив Олексій Донський.

За його словами, наразі немає підтвердженої інформації про участь російських снайперів на Майдані. "У нас немає жодних підтверджених даних про участь російських снайперів на Майдані. "Російським слідом" ми називаємо осіб, які поки що ідентифіковані тільки на рівні номерів телефонів російських операторів зв'язку", - зазначив представник ГПУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерству закордонних справ і міжнародного розвитку Франції відомо, що серед снайперів, які торік узимку розстрілювали людей на Майдані в Києві, були "агенти російських розвідувальних служб".

Також нагадаємо, що прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко заявив, що наказ про застосування зброї проти активістів Євромайдану в центрі Києва віддавав особисто колишній президент України Віктор Янукович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram