ГоловнаПолітика

Турчинов запропонував перенести святкування Різдва в Україні

Пора відмовитися від Юліанського календаря у святкових датах, вважає політик. 

Турчинов запропонував перенести святкування Різдва в Україні
Фото: Макс Левин

Секретар РНБО Олександр Турчинов виступає за святкування Різдва в Україні 25 грудня.

"Може, вже прийшов час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинна, передовсім, Рада християнських церков України. А в перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня, і 7 січня", - написав він у Фейсбуці.

Турчинов наводить низку аргументів на підтримку святкування Різдва 25 грудня.

Він нагадує, що в Біблії відсутня дата народження Христа. Тільки в 431 р. на Ефеському соборі було прийнято рішення про святкування Різдва Христового в переддень початку Нового року, саме 25 грудня. У ті часи це був наступний день після зимового сонцестояння, коли світло перемагає темряву, коли збільшується день і зменшується ніч, пише Турчинов.

Враховуючи недосконалість Юліанського календаря, Папа Григорій XIII в 1582 році ввів точніший, який отримав його ім'я - Григоріанський. Причиною введення нового календаря було прагнення позбутися значної невідповідності між астрономічним і календарним урахуванням часу, зокрема невідповідністю астрономічного і календарного часу зимового сонцестояння і весняного рівнодення. Так, з моменту введення Юліанського календаря і до ХVI століття ця невідповідність становила вже 10 днів. Зараз це розходження вже близько 14 днів.

Росія і Україна перейшли з Юліанського на Григоріанський календар, яким користувалися більшість країн світу, тільки в 1918 році.

"Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Жодна. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки в деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусі. Хоча самі Церкви у своєму звичному житті також користуються Григоріанським календарем. Зайти і запитати в церкву: «яке сьогодні число» - «25 грудня», - почуємо у відповідь", - відзначає Турчинов.

Нагадаємо, 25 грудня католики всього світу святкують Різдво Христове.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram