ГоловнаПолітика

Рада відправила в КС проект судової реформи

Зміни до Конституції повинні перезапустити судову систему.

Рада відправила в КС проект судової реформи
Фото: LB.ua

Верховна Рада відправила на аналіз Конституційного Суду проект змін до Конституції в частині правосуддя.

За ухвалення такого рішення проголосував 291 депутат.

Перед цим "Самопоміч" розблокувала роботу парламенту, домігшись від спікера обіцянки поставити питання призначення перевиборів мера Кривого Рогу після голосування за судову реформу.

Якщо вердикт КС буде позитивним, депутати повинні 226 голосами прийняти проект у першому читанні. Потім на наступній сесії парламенту зміни до Конституції слід прийняти не менш ніж 300 голосів.

Документ, розроблений під егідою Адміністрації президента, повинен реформувати судову систему.

Він отримав загалом позитивний висновок Венеціанської комісії. Європейські експерти виступили проти звільнення всіх суддів, однак схвалили оновлення суддівського корпусу шляхом реорганізації окремих судів і оцінювання професійних та етичних якостей суддів.

Проект передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя (ВРП) муситиме відбирати суддів для всіх судів України на конкурсних засадах, її рішення про призначення та звільнення суддів повинен затверджувати президент.

Пропозиції про створення та ліквідацію судів вноситиме в парламент президент за поданням ВРП.

До складу ВРП буде входити 21 член, десятьох із них вибере з'їзд суддів, по два - президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, Всеукраїнська конференція працівників прокуратури, а також з'їзд представників юридичних вузів і наукових установ з-поміж учених-правознавців.

ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram