ГоловнаПолітика

Посол Франції: конституційна реформа пов'яже Україну з Європою

Це буде відповідати "духу Майдану"

Посол Франції: конституційна реформа пов'яже Україну з Європою
Посол Франции в Украине Изабель Дюмон

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон вважає, що конституційна реформа в частині децентралізації буде визначальною в тому, щоб остаточно пов'язати майбутнє України з Європою. Таку думку висловила посол Франції в коментарі LB.ua.

"Я вважаю, що це буде відповідати "духу Майдану". Хоча, звичайно, саме українці, через своїх обранців у Верховній Раді, повинні визначитися щодо свого майбутнього", - зазначила посол.

Внесення змін до Конституції передбачено в Мінських угодах. Але насправді вони були б на користь насамперед українцям, вважає Ізабель Дюмон. Завдяки децентралізації громадяни можуть брати участь у розвитку свого регіону, приймати рішення на місцевому рівні.

"Не забувайте також, що децентралізація повноважень є одним із засобів боротьби з корупцією", - зазначила посол.

Крім того, децентралізація є одним з обов'язкових етапів на шляху наближення України до європейських стандартів. Усі європейські країни вводили подібні заходи. У Франції перші закони в цьому напрямку датуються тисячі дев'ятсот вісімдесят другим роком. Але, за словами Ізабель Дюмон, процес децентралізації триває, і в цьому році "ми прийняли нові закони, спрямовані на ще більш децентралізовану систему управління".

Франція, зауважила посол, - не єдиний приклад. Можна назвати також Польщу, Румунію і навіть Італію. Це загальноєвропейський процес.

Нагадаємо, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос в коментарі LB.ua заявив, що без змін до Конституції реформи опиняться під загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram