ГоловнаПолітика

ЄС вирішив продовжити санкції проти Росії ще на 6 місяців

COREPER погодив продовження санкцій до 31 липня 2016 року

ЄС вирішив продовжити санкції проти Росії ще на 6 місяців
Фото: er.ru

Рада Європейського Союзу розпочала процес формалізації рішення про продовження секторальних санкцій проти Російської Федерації ще на шість місяців.

Про це повідомив Президент Петро Порошенко у своєму зверненні до українців.

"Як я і домовився в Брюсселі, вже сьогодні Рада ЄС на рівні послів розпочала процес формалізації рішення про продовження після 31 січня 2016 року протягом наступних шести місяців дії секторальних санкцій проти РФ ", - сказав Президент.

Він також зазначив, що санкції спонукатимуть країну-агресора до повного виконання Мінських угод, які є ключовим інструментом досягнення миру і відновлення територіальної цілісності України.

За його словами, питання санкцій проти РФ є "нашою спільною з ЄС позицією", як і питання запуску зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року.

"Європейський Союз продовжує пліч-о-пліч з нами захищати український суверенітет, незалежність і територіальну цілісність. ЄС залишається єдиним і солідарним з Україною", - підкреслив Порошенко.

Європейське дипломатичне джерело підтвердило агентству "Інтерфакс-Україна", що санкції будуть продовжені до 31 липня 2016 року, згідно з рішенням Комітету постійних представників країн ЄС (COREPER).

"COREPER погодив продовження санкцій на шість місяців. Затвердження Радою ЄС за письмовою процедурою відбудеться близько полудня в понеділок. У вівторок юридичний акт буде опубліковано в Офіційному журналі Євросоюзу, - сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, спочатку планувалося, що посли країн-членів ЄС 9 грудня ухвалять рішення про продовження економічних санкцій проти Росії на півроку без обговорення. Однак кілька країн висловилися за обговорення цього питання на Європейській раді.

Термін дії економічних санкцій Євросоюзу проти Росії спливає наприкінці січня 2016 року. Західні країни неодноразово заявляли, що продовження санкцій безпосередньо залежить від виконання Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Проте останнім часом, у зв'язку з міграційною кризою, терористичною загрозою в Європі, серед європейських країн з'явилися думки про те, що необхідно зміцнити співпрацю з Росією в боротьбі з ІДІЛ, аби завершити конфлікт у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram