ГоловнаПолітика

Єврокомісія вирішила дати Україні безвізовий режим

Законодавчу пропозицію подадуть на початку 2016 року.

Єврокомісія вирішила дати Україні безвізовий режим

Європейська комісія 18 грудня рекомендувала Раді Євросоюзу надати Україні безвізовий режим.

Про це написала голова парламентського комітету з євроінтеграції Ганна Гопко у своєму фейсбуці.

"Комісія вважає, що Україна виконала всі критерії, встановлені для чотирьох блоків другої фази ПДВЛ", - цитує вона звіт про виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму.

Європейська комісія внесе в Раду ЄС законодавчу пропозицію виключити Україну з числа держав, громадянам яких потрібно отримувати візи для короткострокових поїздок до держав-учасниць Шенгенської угоди.

"Далі буде процедура внесення змін у Регламент ЄС. У нас ще є деякі завдання, які ми повинні виконати, але це паралельні процеси", - додала Гопко.

Директор Центру політичних студій і аналітики Віктор Таран у своєму фейсбуці повідомляє, що Єврокомісія внесла 5 додаткових умов у сфері боротьби з корупцією. Зокрема, це запуск Національного агентства боротьби з корупцією, зміни до закону про Агентство конфіскації майна. Додаткові вимоги Україна повинна виконати протягом першого кварталу 2016 року, додав Таран.

Варто зазначити, що видання The Wall Street Journal у четвер повідомило про досягнення домовленості між Порошенком і керівниками ЄС про подальші кроки в питанні скасування віз.

Згідно з планом, ЄС у п'ятницю випустить звіт про стан виконання Україною плану дій лібералізації візового режиму з рекомендацією до скасування віз. Але реальні законодавчі кроки, необхідні для скасування віз, будуть прийняті ЄС тільки після того, як Київ виконає решту зобов'язань.

Вони включають у себе завершення створення Національного агентства з повернення активів і зміцнення незалежності нової Антикорупційної прокуратури.

Очікується, що на практиці безвізовий режим почне діяти в середині 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram