ГоловнаПолітика

У Раді Європи розкритикували ідею кваліфікаційного оцінювання суддів

Європейські стандарти не дозволяють звільняти суддів за результатами тестів

 У Раді Європи розкритикували ідею кваліфікаційного оцінювання суддів
Фото: www.basilica.ro

Звільнення судді після провалу кваліфікаційного оцінювання може суперечити європейським стандартам, заявила глава департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ханне Юнкер.

"Ідея загальнокваліфікаційного оцінювання, яке може призвести до звільнення суддів, котрі не пройдуть таке оцінювання, хоч ми розуміємо, чому це робиться, може викликати конфлікт з європейськими стандартами", - сказала вона на форумі "Конституція: суспільна довіра і нове правосуддя" в понеділок у Києві, інформує "Інтерфакс-Україна".

При цьому Юнкер пояснила: "Є принципи, які говорять про те, що суддів не можна усувати з посад, і компетенція не може бути підставою для звільнення. Якщо, звичайно, рівень некомпетентності є настільки серйозним, що це може перешкоджати виконанню суддею своїх обов'язків".

Як альтернативу Юнкер запропонувала на законодавчому рівні зобов'язати суддів раніше виходити на пенсію, що звільнить посади для нових кадрів.

Крім того, вона виступила з рекомендацією запровадити систему розгляду скарг на діяльність суддів - на корупцію або на невиконання обов'язків з декларування доходів.

Нагадаємо, в п'ятницю Рада суддів України погодила порядок і методологію кваліфікаційного оцінювання судді. Таким чином, виконано останню формальну процедуру для старту кваліфікаційних оцінювань суддів.

Кваліфікаційне оцінювання суддів, від результатів якого залежатиме їхня подальша кар'єра, передбачено ухваленим у лютому законом "Про забезпечення права на справедливий суд". Цей закон ініціював президент.

Влада України розраховує за допомогою кваліфікаційного оцінювання очистити судову систему від корупціонерів. Втім, це може обернутися для України позовами до Європейського суду з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram