ГоловнаПолітика

Проект "Стіна" у 2015 році профінансували на 40%

Арсеній Яценюк, судячи з усього, втратив інтерес до своєї ідеї

Проект "Стіна" у 2015 році профінансували на 40%
Участок "Стены" в Черниговской области
Фото: facebook.com/yatsenyuk.arseniy

Державна прикордонна служба отримала фінансування у розмірі 400 млн грн у 2015 році на реалізацію проекту "Стіна" на кордоні з Росією, повідомив глава Державної прикордонної служби Віктор Назаренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ви знаєте, що цей проект розраховано на три роки. Якщо говорити про цей рік, то ми отримали фінансування у розмірі 400 млн грн. Роботи проводяться на всьому українсько-російському кордоні, але сьогодні зосереджено зусилля на території двох областей - Чернігівської та Харківської", - сказав він.

При цьому, згідно із затвердженим урядом у травні планом заходів щодо реалізації проекту "Стіна", Держприкордонслужба мала отримати цього року 990 млн гривен. Ще 77 тис. мав освоїти Держгеокадастр.

За словами Назаренка, вже облаштовано майже 220 км протитанкових ровів, понад 40 км рокадної дороги, встановлено 23 спостережні вежі і 17,5 км обгороджувального паркану.

"Крім того, у нас є план першочергового облаштування морської ділянки кордону на території Донецької, Запорізької та Одеської областей. Це складова частина цього проекту, і роботи вже йдуть", - додав він.

Зокрема, за його словами, до кінця року почнеться встановлення в Маріуполі американської станції спостереження.

У перспективі, за словами Назаренка, Держприкордонслужба планує встановити 6 схожих комплексів в Азовському морі, після чого почати їхнє встановлення у Чорному морі.

Нагадаємо, про початок реалізації масштабного проекту "Стіна", який передбачає інженерне облаштування більш як 3 тисяч кілометрів українсько-російського кордону, прем'єр Арсеній Яценюк оголосив рік тому. Серед завдань проекту - зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів.

Утім, як пізніше з'ясувалося, далі ніж гучні заяви справа не дійшла. Яценюк пояснив це тим, що взимку будувати не дозволяли погодні умови. Навесні цього року реалізація проекту відновилася.

14 травня уряд затвердив план заходів з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону (проект "Стіна"). Реалізація проекту займає 4 роки (2015-2018) і обійдеться в 4,1 млрд гривень.

Передбачається: риття протитанкових ровів 4 х 2 метри; облаштування невибухових інженерних загороджень; фортифікаційне облаштування опорних пунктів і позицій (на 250, 120, 60 і 10 осіб); облаштування контрольно-слідових смуг, шириною 5 метрів, які дискуватимуться двічі на місяць; прокладання рокадної дороги; закупівля та встановлення металевих спостережних вишок висотою 17 метрів; встановлення систем відеоспостереження; встановлення веж спостереження і зв'язку (40 метрів); встановлення бойових дистанційних модулів, обладнання центрів спостереження та бойового ураження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram