ГоловнаПолітика

Джемілєв розповів про умови продовження контракту на постачання електроенергії до Криму

Лідер кримських татар говорив про це з Порошенком

Джемілєв розповів про умови продовження контракту на постачання електроенергії до Криму

Продовження контракту на постачання електроенергії з України на півострів, який закінчується 31 грудня, можливе, тільки якщо Крим буде названо не «Кримським федеральним округом», а Автономною республікою Крим і тимчасово окупованою РФ територією України. Про це заявив лідер кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв'ю ZN.UA, посилаючись на результати обговорення питання відновлення постачання електроенергії до Криму з президентом України Петром Порошенком.

За словами Джемілєва, президент погодився з цими умовами, а також погодився, що якщо їх не буде виконано, то постачання по одній із трьох ЛЕП буде припинено.

«Я говорив, що пролонгація контракту можлива тільки в разі дотримання низки умов. По-перше, цей документ повинен підписуватися не між держпідприємствами Росії та України, а тим паче - не за участю особи, яка в нас перебуває в розшуку (керівник «націоналізованого» «Крименерго» Віктор Плакіда, - ред.), а між відповідними міністерствами. По-друге, в цій угоді Крим повинен називатися не «Кримським федеральним округом», а Автономною республікою Крим, і в дужках - тимчасово окупованою РФ територією України. Тоді це буде відповідно до міжнародних актів, у першу чергу - Резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року. І третя умова для нового контракту на постачання електроенергії до Криму - звільнення політичних в'язнів, припинення переслідувань і розшук усіх зниклих, викрадених активістів, гарантії демократичних свобод. От якщо ці умови буде виконано, тоді можна підписувати», - сказав Джемілєв.

Також лідер кримськотатарського народу повідомив, що є чітка домовленість про те, що рішення про припинення товарних поставок на півострів урядом буде прийнято. «Це, судячи з усього, просто питання часу. У кожному разі ніхто цієї пропозиції не відкидав», - зазначив депутат.

Нагадаємо, в ніч із 21 проти 22 листопада внаслідок підриву опор ліній електропередачі в Херсонській області Крим було відімкнено від енергосистеми України.

Спочатку активісти не пускали ремонтників до пошкоджених опор.

Пізніше Джемілєв заявив, що кримські татари згодні на запуск однієї ЛЕП у Крим для потреб соціальної сфери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram