ГоловнаПолітика

Янукович про російський кредит: $15 млрд - це не хабар

"Є таке слово - замануха", - зазначив екс-президент

Янукович про російський кредит: $15 млрд - це не хабар
Фото: стоп-кадр с видео

Екс-президент-утікач Віктор Янукович, який заявив про свої плани повернутися в політику, заявив, що російський кредит у розмірі $15 млрд не був хабарем.

За його словами, Київ "був змушений" позичити в Москви, оскільки Україна тоді "дуже довго чекала на кредит від МВФ", цитує екс-президента російське інформагентство

РИА Новости.

"Є таке слово "замануха"... Весь час давали пряник, казали: "Ось-ось ми вам дамо, дамо, дамо..." І ми цими очікуваннями жили кілька років. Але ми не погоджувалися на ті умови, які нам пропонувалися, - підвищити тарифи на 50%, підняти ціну на газ, зокрема і для населення. Ми на це не йшли. Ми шукали різні шляхи, переконували, працювали на всіх рівнях. Системно працювали - і здавалося, ось-ось ми домовимося. На жаль, 23 (приблизно) листопада, ми отримали офіційну відмову МВФ. Ми розраховували на ці гроші", - заявив Янукович.

За його словами, за таких обставин у грудні він був змушений звернутися по допомогу до Російської Федерації.

"По-моєму, у 20-х числах грудня було знайдено рішення, яке нас задовольняло, яка не заганяло нас ось у ці зобов'язання, які вели до погіршення життя людей, до складної ситуації тарифоутворення, підвищення цін. І я поїхав до Москви, останні штрихи внести. Останні штрихи, як завжди, це була ціна на газ", - розповів Янукович.

За його словами, розмова про ціну на газ із російською стороною була "дуже складною".

"У нас, знаєте, не було жодного панібратства. Росія відстоювала свої інтереси, а ми - свої. І ось цей канат ми тягали. І в підсумку десь знаходилося рішення", - наголосив він.

Нагадаємо, несплата боргу перед Росією більше не загрожує зривом кредитної програми МВФ, оскільки фонд

змінив свої правила для продовження фінансування України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram