ГоловнаПолітика

Російські правозахисники вимагають розслідувати загибель 159 військових

У 80% випадків відсутня чітка інформація про обставини смерті

Російські правозахисники вимагають розслідувати загибель 159 військових
Фото: tsn.ua

Голова комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті Росії (РПЛ) Сергій Кривенко має намір звернутися до Слідчого комітету і у Головну військову прокуратуру з проханням перевірити інформацію про загибель 159 російських військових у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року.

Такі цифри стали результатом дослідження правозахисника, інформує РБК.

Керівник вивчив всі повідомлення про загибель російських військовослужбовців за півтора року, відібравши тільки найбільш достовірні випадки: майже в кожному з них відомі прізвище, ім'я, номер військової частини, а також є підтвердження загибелі від родичів або правоохоронних органів. Розглядалися тільки випадки з діючими військовослужбовцями збройних сил міноборони Росії.

Зі 159 повідомлень точні обставини смерті відомі тільки у 79-х випадках, проте інформація про перевірку військової прокуратури або слідства - лише у 61-му (38%). У тих випадках, коли інформація про обставини загибелі військових відома, найчастіше причиною смерті були вбивство товаришами по службі чи самогубство (у 31-му випадку) і загибель на навчаннях (25). На інші нещасні випадки, а також медичні захворювання припадає 13 і 10 смертей відповідно.

За результатами дослідження, аномальною виглядає ситуація із загибеллю військових у другій половині 2014 року, вказує Кривенко. За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня чітка інформація про обставини смерті та перевірку слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі. Це не прийнятно для умов мирного часу, каже Кривенко.

Саме на кінець літа і початок осені 2014 року припав пік повідомлень про загибель російських військовослужбовців у війні на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram