ГоловнаПолітика

Екс-командира харківського "Беркута" випустили з-під варти

Владислав Лукаш проходить у "справі 18 лютого".

Екс-командира харківського "Беркута" випустили з-під варти
Владислав Лукаш
Фото: http://antikor.com.ua/

Печерський районний суд Києва відпустив з-під варти під домашній арешт колишнього командира харківського "Беркута" Владислава Лукаша. Його затримали у квітні за підозрою в причетності до побиття активістів Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 18 лютого 2014 року.

Про те, що 2 грудня суд задовольнив клопотання Генпрокуратури і змінив запобіжний захід для Лукаша, повідомляють Українські Новини з посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі.

Суд зобов'язав Лукаша не відлучатися від місця проживання в Сумах у період від 21:00 до 7:00, прибувати на першу вимогу до слідчого і судді, здати закордонний паспорт.

Також суд зобов'язав підозрюваного носити електронний засіб контролю і утриматися від спілкування з колишніми бійцями харківського "Беркута".

Запобіжний захід діє до 2 лютого 2016 року.

Лукаш після повалення Віктора Януковича з органів внутрішніх справ звільнений не був і навіть став заступником начальника Сумського міського відділу міліції.

Нагадаємо, 17 листопада Генеральна прокуратура повідомила, що скерувала до суду обвинувальний акт проти колишнього командира регіонального "Беркута" у "справі 18 лютого". Ім'я "беркутівця" не називали.

Повідомлялося, що 18 лютого силовики в результаті протиправного і надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів і прихованого застосування боєприпасів (патронів) до вогнепальної зброї заподіяли тяжкі тілесні ушкодження 16 особам, середньої тяжкості тілесні ушкодження - 31 особі, легкі тілесні ушкодження - 59 особам. Вчинення насильницьких дій заподіяли фізичний біль ще 4 особам.

Кримінальних проваджень щодо Майдану є понад десяток: окремо провадження щодо 30 листопада, окремо щодо 1 грудня, щодо 11 грудня, щодо нападу на Автомайдан на Щорса і в Кріпосному провулку, щодо викрадення Ігоря Луценка і вбивства Юрія Вербицького, щодо вбивства В'ячеслава Веремія, щодо побиття і вбивств 18 лютого в урядовому кварталі. Щодо організованої СБУ в ніч на 19 лютого "антитерористичної операції", в тому числі штурму Будинку профспілок з його подальшим загорянням (у справі як підозрюваний проходить колишній начальник Управління СБУ в Києві та Київській області Олександр Щеголєв, він перебуває під вартою).

Є спільна справа щодо розстрілу Небесної сотні і виділене з неї провадження щодо 39 застрелених на Інститутській 20 лютого (всього того дня на Інститутській було застрелено 48 майданівців). Є ще кілька окремих проваджень щодо вбивств і викрадень.

Докладніше про це читайте в інтерв'ю з адвокатом героїв Небесної сотні Євгенією Закревською.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram