ГоловнаПолітика

"Воля народу" розкритикувала проект бюджету-2016 і податкову реформу Кабміну

Депутати виступають за проект Южаніної.

"Воля народу" розкритикувала проект бюджету-2016 і податкову реформу Кабміну
Фото: Макс Требухов

Голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко розкритикував проект держбюджету-2016 і податкову реформу Кабінету Міністрів України.

"Усі депутати, які працюють в округах, добре знають, який зараз градус обурення народу, до якого відчаю доведені люди. У громадян враження, що влада живе в паралельному світі", - заявив Ярослав Москаленко, пише РБК-Україна.

На його думку, "чиновники проігнорували Конституцію України, згідно з якою ще до 15 вересня у парламент мав бути поданий проект бюджету".

"Більш того, замість реформи податкової системи запропонували план щодо остаточного руйнування економіки України протягом наступного року. Абсолютно проігнорували ліберальну податкову реформу, розроблену в Парламентському комітеті з питань податкової та митної політики, який очолює Ніна Южаніна. Найближчим часом вся країна стане свідком, як Кабмін під тиском спробує проштовхнути всі ці "реформи" власного виробництва, лякаючи "страшними" заявами МВФ про припинення кредитування. Це стандартна його тактика, яку ми спостерігаємо вже рік", - підкреслив Ярослав Москаленко.

За його словами, ДГ "Воля народу" бачить єдиний шлях збереження каденції цього Кабміну - "прийняття парламентом ліберальної податкової реформи Южаніної, яку підтримує більшість економістів у країні". Відповідно, зазначив Москаленко, потрібно буде визнати: бюджетний процес уряд провалив, тому йому треба увійти в 2016 рік зі старим бюджетом і вже прийняти новий бюджет на основі "податкової реформи Южаніної".

Інакше нинішній склад КМУ чекає неминуча відставка, і жодна зовнішня сила не змусить депутатів проголосувати за продовження його каденції, підкреслив політик.

"Тому що всі ми добре розуміємо, якщо зараз не зупинити чиновників з цим геноцидним бюджетом і змінами до Податкового кодексу, то вже завтра всіх нас зупинять люди, які не будуть з’ясовувати, хто в якій політичній силі", - вважає Ярослав Москаленко.

Обґрунтовуючи "жорстку критику проекту бюджету і податкових змін", лідер "Волі народу" Ярослав Москаленко навів демонстративні цифри.

"У податкових змінах від Мінфіну Яресько, по-перше, істотно зростає податкове навантаження на населення. Громадяни платитимуть у бюджет 21,5% так і не проіндексованої заробітної плати, ставка 20% буде застосовуватися і до пенсій, які перевищують 3 мінімальні заробітні плати (4134 грн у 2016 році), хоча чинним законодавством визначено, що пенсії не оподатковуються. Крім того, всі пенсіонери також платять військовий збір у розмірі 1,5%, пенсії вже 3 роки не індексуються. По-друге, збільшення від 7% до 20% розміру ПДВ на фармацевтичну продукцію, що призведе до захмарного стрибка цін на ліки. Третє: збільшується ставка з податку на прибуток підприємств від 0% до 20% для компаній з оборотом менш ніж 3 млн грн і від 18 до 20% - для решти бізнесів. Скасовується право малих бізнесів - юросіб на застосування спрощеної системи. Все це знищить малий і середній бізнес уже в першому кварталі наступного року. Як наслідок - нова, багатомільйонна хвиля безробітних. Четверте: аграрні підприємства переводять на загальний режим оподаткування і позбавляють пільг з ПДВ, що автоматично їх убиває", - аналізує Ярослав Москаленко.

Що стосується проекту бюджету, який виписаний, виходячи з "драконівських податкових новацій", - він орієнтований на витискання останніх соків з людей і бізнесу замість стимулювання економічного зростання, заявив політик.

За його словами, доходи бюджету збільшуються виключно за рахунок інфляції та девальвації. Кабмін пропонує підвищувати прожитковий мінімум для працездатних двічі - у травні (на 5,2% - до 1450 грн) і грудні (ще на 6,9% - до 1550 грн.), На більш ніж 4% буде збільшено і пенсію.

"Хіба це не знущання над людьми? Планується продовжити практику ручного управління бюджетними коштами. А відповідно вже другий рік поспіль КМУ відмовляється від перегляду та підвищення розміру державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, ставить під сумнів соціальні виплати учасникам АТО та їх сім'ям", - зазначив політик.

Резюмуючи, Ярослав Москаленко підкреслив, що депутатська група "Воля народу" зробить усе можливе, щоб не дозволити Кабінету Міністрів провести бюджет і податкові зміни в нинішньому їх вигляді, тому що це "останній крок України до повного кредитного рабства і геноциду проти українського народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram