ГоловнаПолітика

Європарламент закликав Росію виконувати мінські угоди

Виконання мінських угод є умовою для зняття санкцій, нагадали євродепутати.

Європарламент закликав Росію виконувати мінські угоди
Фото: EPA/UPG

Депутати Європарламенту закликали Росію продемонструвати свою готовність виконати всі пункти мінських угод.

Про це йдеться в заяві голови Комітету у закордонних справах Ельмара Брока, голови Комітету з питань безпеки і оборони Анни Фотіги та голови Комітету асоціацію Україна-ЄС у Європарламенті Андрея Пленковича.

"Україна залишається одним з головних пріоритетів у порядку денному закордонних справ Європарламенту. Ми повністю підтримуємо мінські угоди як міжнародно визнану основу для політичного вирішення конфлікту на Донбасі і мирної реінтеграції окупованих територій", - наголошується в заяві.

"Сьогодні, на жаль, ми мусимо висловити нашу глибоку стурбованість з приводу нинішнього стану справ. Лише за кілька тижнів до кінцевого терміну їх повної реалізації, досягнуто недостатньо", - зазначили євродепутати.

У заяві також підкреслюється, що від середини жовтня режим припинення вогню на Донбасі почали порушувати дедалі частіше, спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ й надалі стикаються з обмеженнями свободи пересування, крім того, Україна не змогла відновити контроль над кордоном з Росією.

"Зрозуміло, що російська влада несе особливу відповідальність у цій ситуації, яка веде до погіршення ситуації з безпекою в регіоні. Ми закликаємо її терміново продемонструвати свою готовність виконати всі пункти, які охоплюються угодою. Виконання мінських угод є умовою для зняття санкцій", - зазначили євродепутати.

Нагадаємо, раніше верховний головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі, генерал Філіп Брідлав вважає малоймовірним, що Росія виконає свої зобов'язання щодо мінських угод до кінця цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram