ГоловнаПолітика

Без змін до Конституції реформи опиняться під загрозою, - представник генсека Ради Європи

Рада Європи не має наміру припиняти підтримувати Україну

Без змін до Конституції реформи опиняться під загрозою, - представник генсека Ради Європи
Фото: kievgrad.com

Якщо Верховна Рада не внесе змін до Конституції, це перешкодить курсу реформ в Україні. Про це в коментарі LB.ua заявив спеціальний представник генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос під час конференції з приводу конституційної реформи, що відбулася в Києві.

"Я сказав би, що наслідок буде в тому, що це завадить курсу реформ. Деякі реформи, які ми намагаємося здійснити, які стосуються питань децентралізації, аудиту (економічних реформ - ред.), безпосередньо залежать від курсу реформ... Увесь процес реформ опиниться під загрозою, а можливо, навіть буде зірваний. Буде неможливо продовжувати з чинною Конституцією", - заявив він.

За його словами, якщо Україна не ухвалить змін до Основного закону, то "не продемонструє свою здатність проводити реформи".

"Щодо Ради Європи, Україна є державою-членом Ради, ми будемо підтримувати її, як підтримували протягом останніх 20 років. Такого питання, як припинення підтримки, немає", - додав він.

Джакомопулос також нагадав про Майдан: "Звичайно, люди втрачали свої життя за демократію, верховенство закону, права людини. Це повідомлення, яке було дуже потужним для Європи два роки тому. Ви також розумієте, що всі ті цінності, про які говорить Європа, іноді варті навіть життя, варті героїзму. Це повідомлення, яке Європа отримала від України, і я вважаю, що нам потрібно продовжувати в цьому напрямку, нам не потрібно обману".

Нагадаємо, над проектом змін до Конституції в частині правосуддя працювала Конституційна комісія. Проміжний варіант напрацювань комісії відправили Венеціанській комісії. І загалом він отримав позитивну оцінку.

30 жовтня Конституційна комісія в цілому затвердила свої напрацювання з приводу судової реформи. Кілька членів комісії проголосували проти, серед них - представники фракції "Народний фронт" і Радикальна партія. Заступник голови комісії, професор Києво-Могилянської академії Віктор Мусіяка утримався під час голосування.

25 листопада президент вніс до парламенту проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (стосовно правосуддя)». Зазначимо, що кінцевий варіант відрізняється від напрацювань комісії.

Внесення змін до Конституції - тривалий процес. Спочатку проект змін парламент повинен скерувати на аналіз до Конституційного Суду. Після отримання вердикту КС депутати повинні 226 голосами ухвалити проект у першому читанні. Потім на наступній сесії парламенту зміни до Конституції мають ухвалити не менш ніж 300 голосами.

Також нагадаємо, що зміни до Конституції в частині децентралізації отримали позитивний висновок під час розгляду в КС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram