ГоловнаПолітика

Яценюк зажадав віддати бюджету 40 млрд гривень минулої влади

Прем'єр вимагає від Ради спеціальний закон про конфіскацію

Яценюк зажадав віддати бюджету 40 млрд гривень минулої влади
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду ухвалити спеціальний закон, який дозволить конфіскацію до бюджету заарештованих активів Віктора Януковича і його поплічників.

"Окремо я хотів би згадати ще одне джерело (наповнення бюджету, - ред.), щодо якого ми як уряд протягом року порушуємо питання, але яке залишилося невикористаним. Уряд ще у 2014 році через урядовий орган - це орган, який відповідає за боротьбу з відмиванням коштів - заарештував 1,5 млрд доларів США активів, якими володіли Янукович і наближені до нього особи. Кілька разів я звертався до органів прокуратури та до всієї правоохоронної системи з тим, щоб кошти, заарештовані урядовим органом, конфіскували", - сказав прем'єр на засіданні Кабміну.

Яценюк вважає, що узаконити конфіскацію повинен парламент.

"Ми звертаємося до парламенту, правоохоронців, судової системи з проханням невідкладно: 1) ухвалити додатковий закон, який дасть можливість провести процедуру конфіскації цих коштів і 2) ухвалити відповідні судові рішення, які дадуть можливість нам додатково отримати до бюджету понад 40 млрд гривень", - сказав він.

"Позиція уряду в тому, що ці 40 млрд гривень, які мали конфіскувати за всіма юридичними процедурами, сформують спеціальний фонд, і цей спеціальний фонд використовуватиметься додатково як на національну безпеку і оборону, так і на інші витрати, які уряду мусить покрити... 40 млрд гривень - це те, що слід конфіскувати і зарахувати до держбюджету у 2016 році", - підсумував прем'єр.

Нагадаємо, заарештовані активи минулої влади конфіскувати не можна до ухвалення обвинувальних вироків. У зв'язку з тим, що Янукович і наближені до нього особи здебільшого переховуються в Росії, засудити їх раніше не могли. Для цього ухвалили спеціальний закон про заочне засудження. Таку процедуру вже розпочато стосовно самого Януковича і ще кількох колишніх чиновників. Однак процеси зараз на початковому етапі, скільки вони триватимуть, не відомо. До того ж, Янукович оскаржив початок заочного процесу проти нього в Європейському суді з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram