ГоловнаПолітика

РФ зажадала від України відмовитися від переходу на техстандарти ЄС

Вимогу Росії уряд проігнорував

РФ зажадала від України відмовитися від переходу на техстандарти ЄС
Фото: коддаж LB.ua, фото EPA/UPG

Росія під час тристоронніх консультацій у Брюсселі зажадала, щоб Україна відклала на 10 років впровадження технічних і фітосанітарних стандартів ЕС.

Про це повідомив прем'єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

"Росія висунула вчора умови щодо відтермінування на 10 років впровадження технічних і фітосанітарних стандартів України, які відповідають вимогам угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Я хочу чітко заявити: Україна не буде відкладати впровадження технічних і фітосанітарних стандартів, визначених угодою про ЗВТ", - сказав він.

За його словами, мета Росії не дати українським товарам стати конкурентними і завойовувати інші ринки. Технічні та фітосанітарні стандарти, додав Яценюк, будуть впроваджуватися у строки, визначені угодою про ЗВТ, а саме з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, 1 грудня в Брюсселі відбувся 12 раунд тристоронніх консультацій між РФ, ЄС і Україною у зв'язку з тим, що з 1 січня 2016 року набирає чинності угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Переговори результату не принесли і можуть продовжитися.

Росія заявила про плани ввести торгові обмеження з Україною, коли набуде чинності угода про ЗВТ.

За словами Яценюка, ембарго призведе до скорочення українського експорту в РФ на $600 млн. Він пообіцяв, що Київ відповість "дзеркальними діями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram