ГоловнаПолітика

"Народний фронт" не голосуватиме за судову реформу Банкової

Леонід Ємець сумнівається, що вистачить голосів для відправлення змін до Конституційного Суду

"Народний фронт" не голосуватиме за судову реформу Банкової
Леонід Ємець
Фото: nfront.org.ua

Фракція "Народний фронт" не голосуватиме за зміни до Конституції в частині правосуддя, які напередодні подав до парламенту президент Петро Порошенко. Про це в коментарі LB.ua заявив нардеп Леонід Ємець.

"Позиція фракції: ми не можемо підтримати судову реформу у такому вигляді", - заявив він.

За його словами, у запропонованому Адміністрацією президента законопроекті Верховну Раду позбавляють повноваження - висловлювати недовіру генпрокурору України.

"Якби ми не мали цього права, зараз, напевно б, Махніцький був генпрокурором. Або ще хтось із одіозних особистостей", - зазначив він, нагадавши, що в парламенті триває процес збору підписів для висловлення недовіри діючому генпрокурору Віктору Шокіну.

"Тому я дуже сумніваюся, що в такому вигляді за цей законопроект проголосують "Радикальна партія", "Батьківщина" чи "Самопоміч", яка ініціювала збір підписів. Навіть із голосами Опоблоку..." - додав Ємець.

Понад те, за словами нардепа, фракція наполягає на формуванні триступеневої судової системи, що передбачає ліквідацію вищих спецсудів, а також повне перезавантаження судів.

"Усіх суддів країни мають переобрати за відкритими конкурсами. Тобто треба дати можливість усім юристам взяти участь у цих конкурсах. У тих пропозиціях, які вніс президент, передбачається тільки переатестація діючих суддів", - зазначив він.

Нагадаємо, над проектом змін до Конституції в частині правосуддя працювала Конституційна комісія. Проміжний варіант напрацювань комісії відправляли до Венеціанської комісії. Загалом він отримав позитивну оцінку.

А 30 жовтня Конституційна комісія в цілому затвердила свої напрацювання з приводу судової реформи. Кілька членів комісії проголосували проти, серед них - представники фракції "Народний фронт" і Радикальна партія. Заступник голови комісії, професор Києво-Могилянської академії Віктор Мусіяка утримався під час голосування.

25 листопада президент вніс до парламенту проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (стосовно правосуддя)». Зазначимо, що кінцевий варіант відрізняється від напрацювань комісії.

Внесення змін до Конституції - тривалий процес. Спочатку проект змін парламент мусить направити на аналіз до Конституційного Суду. Після отримання вердикту КС депутати повинні 226 голосами ухвалити проект у першому читанні. Потім на наступній сесії парламенту зміни до Конституції мають ухвалити щонайменше 300 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram