ГоловнаПолітика

Фірташ повернеться в Україну наступного тижня

2 грудня олігарх планує бути в Києві.

Фірташ повернеться в Україну наступного тижня
Фото: Макс Левин

Мільярдер Дмитро Фірташ повертається в Україну після півторарічного перебування в Австрії, де розглядалася справа про його екстрадицію до США.

Як повідомив Deutsche Welle прес-секретар Дмитра Фірташа, бізнесмен 2 грудня візьме участь у з'їзді Федерації роботодавців України, яку він очолює. Крім промови Фірташа, на зборах очікується виступ залучених Фірташем іменитих західних екс-політиків, у тому числі колишнього віце-канцлера Австрії Міхаеля Шпінделеггера і екс-прем'єра Польщі Вальдемара Павляка. Колишні політики працюють як радники в ініційованому олігархом "Агентстві з модернізації України"

Фірташ уперше з весни минулого року прибуде в Україну. Протягом року мільярдер очікував у Відні суду щодо екстрадиції в Сполучені Штати. Наприкінці травня суд заборонив його екстрадицію, не виключивши політичні мотиви американського ордера на арешт. Проте наступні півроку Дмитру Фірташу довелося чекати, поки йому видали рішення суду. Тепер йому повернули закордонний паспорт, і він може приїхати в Україну. Розгляд апеляції австрійської прокуратури на рішення першої інстанції відбудеться наступного року.

Україна - одна з небагатьох країн, в яку з Австрії може виїхати Дмитро Фірташ. Олігарх не може подорожувати в понад сто країн, з якими у США підписано угоду про екстрадицію.

У травні МВС заявило, що викликає Фірташа на допит у зв'язку з корупційними схемами в групі компаній Ostchem, що належить олігархові.

Проте кримінальні провадження, відкриті навесні проти заводів Фірташа, фактично зійшли нанівець.

Нагадаємо, LB.ua ще наприкінці жовтня повідомляв про те, що Фірташ може особисто приїхати в Україну на з'їзд Федерації роботодавців України. За інформацією джерел LB.ua, днями адвокати олігарха у Відні отримали на руки рішення суду у справі про створення злочинної групи та підкуп індійської влади з метою забезпечити участь його компанії в проекті з розробки титанового родовища. Наявність цього рішення повністю розв'язує руки в подальших діях Фірташа, а також його пересуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram