ГоловнаПолітика

Верховний суд РФ залишив без змін вирок Сенцову і Кольченку

Українцям дали 20 і 10 років відповідно.

Верховний суд РФ залишив без змін вирок Сенцову і Кольченку
Фото: www.radiosvoboda.org

Військова колегія Верховного суду РФ у вівторок залишила без змін вирок українцям Олегу Сенцову й Олександру Кольченку, яких наприкінці літа засудили за сфабрикованим звинуваченням за тероризм.

Як зазначає "Медиазона", Сенцов і Кольченко перебувають у СІЗО-4 в Ростові-на-Дону і брали участь у засіданні за допомогою відеозв'язку. Захист українців вимагав виправдального вироку або нового розгляду справи, оскільки підставою вироку стали покази Геннадія Афанасьєва, який у суді повідомив, що обмовив Кольченка і Сенцова. Доказів існування в Криму "терористичної спільноти" так і не було подано.

Кольченко і Сенцов відмовилися виступати на суді. "Я все сказав уже в суді першої інстанції", - зазначив Кольченко. "Мені нічого вам сказати, у вас дуже нудна телепередача", - погодився з ним Сенцов. Суддя зробив йому зауваження за те, що він спілкується із судом, не підводячись із місця. "Я коли дивлюся телевізор, я зазвичай не підводжуся, ваша честь", - відповів Сенцов.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Олександра Кольченка, який проходив у цій самій справі, засуджено до 10 років колонії суворого режиму.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітня 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувало вказівки від невідомих осіб у Києві і була "структурним підрозділом" забороненого в Росії "Правого сектору". Метою спільноти була "дестабілізації ситуації" в Криму та "вплив на органи влади": "кримські терористи", вважає слідство, намагалися змусити Росію відмовитися від рішення про прийняття півострова до складу федерації. Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також нібито готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram