ГоловнаПолітика

В ЄС розраховують, що зима мине без серйозних проблем з газом

За слова єврокомісара, Україна має кілька варіантів диверсифікації постачання газу.

В ЄС розраховують, що зима мине без серйозних проблем з газом
Фото: EPA/UPG

Україна повинна пережити зиму без серйозних перебоїв у постачанні газу, незважаючи на тривалі переговори з Росією, через які затримується наповнення сховищ.

Про це заявив заступник голови Європейської комісії Марош Шефчович, який курирує питання енергетики, повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

"У зв'язку з тривалими переговорами Україна відчуває затримки у наповненні газосховищ, але вона підвищила енергоефективність і має кілька варіантів диверсифікації постачання. Я вважаю, що ми переживемо зиму без серйозних проблем", - сказав він.

За даними Gas Infrastructure Europe, українські газосховища заповнені трохи більше, ніж на 53% порівняно із 46% в цей самий період торік.

У вересні Росія, Україна і Єврокомісія домовилися про зимове постачання російського газу в Україну. Марош Шефчович вважає цю угоду чинною, незважаючи на відсутність підписів, оскільки Росія почала постачання, а Україна - його оплату.

"Єврокомісія вважає угоду чинною, її виконують. Жодних додаткових кроків не потрібно, оскільки всі сторони вважають "зимову угоду" чинною. Вона набула чинності того дня, коли "Нафтогаз України" почав сплачувати за газ, а російський "Газпром" почав постачання", - сказав Марош Шефчович.

Нагадаємо, з 12 жовтня Україна відновила імпорт російського газу після тримісячної перерви, домовившись про зниження ціни до 230 доларів за тисячу кубометрів. Після Нового року ціна може знизитися ще більше: відповідно до розрахунку надходжень у проекті державного бюджету РФ вона має становити близько 146,47 долара за тисячу кубометрів без урахування мит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram