ГоловнаПолітика

ГПУ визнала відписками відповіді Мін'юсту на запити у справах Лавриновича і Лукаш

Наглядове відомство нарікає, що міністерство йому не допомагає.

ГПУ визнала відписками відповіді Мін'юсту на запити у справах Лавриновича і Лукаш
Сергей Горбатюк
Фото: стоп-кадр видео ТК «Интер»

Генпрокуратура заявила, що У Міністерства юстиції належно не сприяє в розслідуванні кримінальних справ проти Олени Лукаш та Олександра Лавриновича. Вони при Вікторі Януковичі в різний час очолювали Мін'юст.

На брифінгу начальник управління спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк нагадав, що Лукаш повідомлено про підозру про зловживання на суму 2,5 млн гривень. Ці кошти було витрачено на порівняння українського та європейського законодавства. Отриманий аналіз, за версією ГПУ, виявився "компіляцією з рефератів студентів" без практичної цінності.

Однак, як повідомив Горбатюк, у Мін'юсті у відповіді на запит Генпрокуратури заявили, що в міністерстві немає фахівців, які б змогли надати висновки щодо правомірності цього договору.

"Тобто витрачено 2,5 млн гривень, робота не є науковою і практичної цінності не становить, а Міністерство юстиції, в якому працюють відповідні юристи, не бачить збитків", - заявив Горбатюк.

Подібний відповідь ГПУ отримала від Мін'юсту і при розслідуванні справи екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича. Його підозрюєть в розтраті 8,5 млн грн при замовленні в американської юридичної компанії Skadden оцінки судового процесу над Юлією Тимошенко.

За словами Горбатюка, до Мін'юсту у відповідь на запит ГПУ заявили, що люди, які укладали цей договір, вже не працюють у міністерстві, тому міністерство не може надати допомогу в розслідуванні.

"Така позиція не сприяє розслідуванню", - обурився Горбатюк.

Він також розкритикував міністра юстиції Павла Петренка за нарікання на довгі допити співробітників Мін'юсту в ГПУ.

Нагадаємо, 11 листопада стало відомо, що Генпрокуратура викликала міністра юстиції Павла Петренка на допит у кримінальній справі про тиск на Конституційний суд під час розгляду закону про очищення влади (люстрацію).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram