ГоловнаПолітика

У Криму без світла залишаються 1,66 млн осіб

Генерація власної електроенергії на півострові становить лише 366 МВт.

У Криму без світла залишаються 1,66 млн осіб
Фото: EPA/UPG

Міністерство енергетики РФ заявило, що без світла в Криму залишаються 1,66 млн осіб.

Як повідомляє ситуаційно-аналітичний центр відомства, станом на ранок понеділка генерація власної електроенергії в Криму становить 366 МВт (за потреби 900-950 МВт), зокрема мобільні газотурбінні установки виробляють 232 МВт. Ще 82,5 МВТ виробляють дизельні електростанції.

Тим часом міністр енергетики РФ Олександр Новак, який перебуває на саміті Форуму країн-експортерів газу в Тегерані, заявив, що відновлення енергопостачання можливе протягом декількох годин після того, як ремонтні бригади "Укренерго" допустять до відновних робіт і завершать їх. "Українська сторона має достатньо сил і засобів, щоб відновити електропостачання, кажуть українські колеги", - цитує міністра ТАСС.

"Укренерго" зі свого боку повідомляє, що станом на ранок понеділка учасники акції блокади Криму продовжують перешкоджати доступу працівників магістральних мереж до місця пошкоджень ліній. Працівники є поруч і готові негайно виконувати аварійно-відновлювальні роботи за умови надання доступу до об'єктів.

Можливо, ситуація вирішиться після того, як відбудеться зустріч директора Херсонських магістральних мереж Південної енергосистеми Ігоря Боске з представниками учасників блокади для врегулювання ситуації. Зустріч очікується сьогодні.

Нагадаємо, 20 листопада в результаті вибуху було пошкоджено електроопори двох високовольтних ліній, що ведуть до Криму, але енергопостачання на півострів тривали.

Удень 21 листопада поліція спробувала забезпечити прохід ремонтникам для заземлення пошкоджених електроопор. Під час сутичок з учасниками блокади Криму ножового поранення зазнав співробітник МВС, також постраждала журналістка телеканалу ATR, яка отримала прикладом по животу.

21 листопада о 23:19 дві лінії електропередачі "Каховська - Островська" і "Каховська - Джанкой" вийшли з ладу. З'явилася інформація, що опори впали через новий підрив. У результаті півострів залишається без української електрики. За рахунок резервних потужностей світло отримують близько чверті жителів Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram