ГоловнаПолітика

Петренко прогнозує, що Рада змінить закон про люстрацію до 2016 року

Міністр 24 листопада виступить у Раді і закличе депутатів підтримати зміни до закону про люстрацію.

Петренко прогнозує, що Рада змінить закон про люстрацію до 2016 року
Фото: www.dyvys.in

Міністр юстиції Павло Петренко прогнозує внесення Верховною Радою змін до закону "Про очищення влади" (люстрації) до 2016 року.

"Я вже не хочу прогнозувати, але у мене є обережний оптимізм щодо того, що у парламенту є всі шанси до кінця року прийняти зміни до закону "Про очищення влади"", - заявив міністр в інтерв'ю "Українським Новинам".

Петренко підкреслив, що має намір 24 листопада на початку сесійного тижня виступити в парламенті і публічно закликати депутатів підтримати зміни до закону про люстрацію.

Петренко також пояснив, що законопроект зі змінами до закону про люстрацію був внесений депутатами, а не Кабінетом Міністрів для того, щоб прискорити його прийняття.

"Робоча група складалася з депутатів усіх фракцій коаліції. Вони напрацьовували ці зміни спільно з нами, Міністерством юстиції, і стали авторами цього законопроекту для того, щоб було простіше провести його через сесійну залу", - сказав він.

Міністр запевняє, що такий формат внесення змін був підтриманий Європейською комісією "За демократію через право" ("Венеціанська комісія").

Також Петренко заявляє, що цей законопроект був проаналізований експертами "Венеціанської комісії" і отримав схвалення.

Щодо суперечливих норм законопроекту, зокрема, введення люстрації на обрані посади, то Петренко прогнозує коригування їх до другого читання.

Також, за його словами, "Венеціанська комісія" не висувала жодних жорстких вимог з цього питання.

Водночас Петренко не може пояснити причину, чому депутати тривалий час не розглядають законопроект, внесений у Раду ще в квітні.

Нагадаємо, депутати від фракції "Народний фронт" Леонід Ємець, Ігор Алексєєв, Тетяна Чорновол, від "Блоку Петра Порошенка" - Дмитро Добродомов, від "Об'єднання "Самопоміч" - Єгор Соболєв, позафракційний Володимир Парасюк і голова Радикальної партії Олег Ляшко пропонують парламенту дозволити люстрацію суддів Конституційного Суду, кандидатів у депутати парламенту і претендентів на пост Президента.

У січні депутати Верховної Ради, серед яких багато колишніх регіоналів, оскаржили в Конституційному суді закон "Про очищення влади". Раніше закон про люстрацію оскаржив Верховний Суд України.

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо зазначав, що застосування люстрації до обираних посад суперечить демократичним. Також він неодноразово підкреслював необхідність врахувати в законі персональний підхід до люстрації, чого так і не було зроблено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram