ГоловнаПолітика

ЦВК заборонила агітацію на місцевих виборах у Красноармійську та в Маріуполі

Члени ЦВК мотивували рішення тим, що агітація вже відбулася до 24 жовтня.

ЦВК заборонила агітацію на місцевих виборах у Красноармійську та в Маріуполі
Фото: Макс Требухов

Центральна виборча комісія ухвалила роз'яснення щодо порядку організації підготовки і проведення голосування на виборах депутатів міських рад і мерів Красноармійська та Маріуполя Донецької області 29 листопада, згідно з яким забороняється передвиборна агітація в цих містах.

Про це повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Суть роз'яснення не оголошували на засіданні, але під час його обговорення Магера запропонував змінити пункт 8, в чому колеги його не підтримали. Він пояснив, що в цьому пункті йшлося про передвиборну агітацію.

"Було 2 концепції, 2 варіанти 8-го пункту. Один варіант - щоб агітацію взагалі не проводити, і це те, що комісія підтримала. А другий - агітацію проводити, але за рахунок коштів самих виборчих фондів, а не з державного бюджету", - сказав він.

Разом з тим Магера зазначив, що закон про проведення голосування в Красноармійську та Маріуполі 29 листопада набрав чинності 17 листопада і де-факто агітація в цих містах вже почалася.

За його словами, члени ЦВК мотивували рішення про заборону агітації тим, що вона вже відбулася до 24 жовтня.

"Як можна забороняти агітацію, якщо до голосування залишається більш ніж тиждень. Що робити весь цей тиждень - мовчати? Усе одно всі розуміють, що де-факто агітація буде, і якщо з нею немає можливості боротися, то, може, її треба легалізувати", - додав Магера.

Він також наголосив, що у зв'язку із забороною агітації кандидати не зможуть не тільки вчиняти дії, що вимагають фінансування, а й, наприклад, проводити зустрічі з виборцями.

За ухвалення роз'яснення проголосували 8 членів ЦВК і 3 утрималися.

Нагадаємо, місцеві вибори відбулися в Україні 25 жовтня, другий тур виборів - 15 листопада. Верховна Рада призначила голосування на місцевих виборах у Маріуполі і Красноармійську на неділю, 29 листопада 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram