ГоловнаПолітика

Опозиційний блок пропонує прийняти нову Конституцію

"Тіньовий" уряд вирішив розробити рецепт реформ для діючої влади

Опозиційний блок пропонує прийняти нову Конституцію

Опозиційний блок вважає внесення поправок до Конституції декларативними і популістськими кроками, а "розставити всі гілки влади по поличках" зможе лише ухвалення нового Основного закону.

Про це в рамках засідання "тіньового" Кабміну заявив народний депутат Борис Колесніков, повідомляє прес-служба партії.

Зокрема в партії запропонували зафіксувати у новій Конституції двопалатний парламент і скорочення кількості депутатів.

"У нижній палаті (парламенту) має бути від 70 до 150 депутатів. У верхній палаті - має бути по одному представнику від мільйона виборців. Якщо 450 депутатів не можуть зібрати 226 голосів, щоб проголосувати, то навіщо взагалі тримати зайвих людей? У цьому немає жодного практичного сенсу", - зазначив голова опозиційного кабміну.

Разом з тим, він упевнений, що Україна повинна стати парламентською республікою, оскільки всі п'ять президентів були неефективними.

Крім того, в Опоблоку вважають, що поява антикорупційного прокурора не змінить ситуацію у країні на краще, поки не буде знищено "саме поле корупції". Таких у партії нарахували п'ять: центральна влада (ОБ виступає за децентралізацію і фінансування з бюджету лише Міноборони, силових структур, МЗС і великих інфраструктурних проектів); корупція у державних фінансах (зазначається необхідність переходити на електронні державні та комунальні торги з прозорими умовами допуску до тендерів); земельні відносини; митниця, правове беззаконня.

"Побороти чотири попередні поля для корупції не можливо без чесних судів, без глибокої правоохоронної реформи. В іншому разі, всі зусилля суспільства та бізнесу без верховенства права марні. Без переходу до виборності суддів, виборності цивільних правоохоронців, прокурорів нічого вийде", - зазначив Колесніков.

При цьому він заявив, що "тіньовий" уряд має намір напрацювати низку порад центральній владі для вирішення наявних проблем.

"Уже півтора року минуло, як ідуть реформи. Реформи стільки не роблять. Максимум півтора місяця, дається рецепт, складається «дорожня карта» за якою працює уряд, парламент, президент. А так, як зараз відбувається, - це імітація боротьби з корупцією. Так не робиться", - резюмував Колесніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram