ГоловнаПолітика

Дніпропетровську ОДА назвали лідером з упровадження ProZorro

Решта регіонів не встигають за столицею і Дніпропетровськом.

Дніпропетровську ОДА назвали лідером з упровадження ProZorro

Дніпропетровська обласна адміністрація утримує лідерство з упровадження електронної системи держзакупівель ProZorro серед областей України. Таку думку висловив директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк, коментуючи результати участі державних установ у системі електронних торгів ProZorro.

Він додав, що національними лідерами, на жаль, залишаються держустанови, які розташовані в столиці: Міністерство інфраструктури, КМДА та Міністерство оборони, що не є показником повноцінного старту реформи горизонтально по всій країні.

Тому за регіональним лідерством Валентина Резніченка повинні підтягуватися й інші керівники ОДА, щоб інтегрувати систему.

"Мета реформи - не примусово перевести закупівлі в електронний формат на короткий період. А дати бізнесу і громадському сектору відчути, що державні закупівлі можуть бути прозорими і доступними. Щоб тендери були прерогативою малого та середнього бізнесу, а не сірих схем деяких чиновників. Команда Валентина Резніченка активно працює над залученням до електронних закупівель не тільки держструктур, а й підприємців. Цього місяця в Дніпропетровській ОДА проведуть уже третій семінар для підприємців, яких запрошують приєднатися до величезного ринку електронних закупівель. Коли ProZorro повноцінно запрацює на рівні міст, сіл і селищ по всій країні, повернути старі схеми вже не вдасться. Адже бізнес не захоче віддавати казнокрадам мільярдний ринок державних закупівель", - вважає експерт.

"Ефективність реалізації реформи електронних закупівель стане показником можливого спаду корупції та посилення іміджу країни. Тому Президент і його адміністрація стали рушіями цих змін, розуміючи всю важливість процесу. Реформа вже зробила перші кроки в реальному секторі та в законодавчому полі, а зараз вона набирає обертів і інтегрується по всій країні", - додав експерт.

Дніпропетровщина першою в Україні перейшла на систему електронних закупівель ProZorro. За розпорядженням голови області Валентина Резніченка Дніпропетровська облдержадміністрація вже у вересні почала закупівлі он-лайн. Це понад 250 держустанов, які щорічно витрачають кілька мільярдів гривень на закупівлі. За 3 місяці всі вони повністю вивчили й інтегрувалися в цю систему. Переходити на онлайнові закупівлі облдержадміністрації допомагали волонтери та громадські організації.

Нині вже більш ніж 3 тисячі тендерів на 132 млн. грн зареєстровано в системі ProZorro на Дніпропетровщині. Планова економія - близько 7,5 млн грн. Протягом місяця систему повинні інтегрувати в усіх 22 РДА Дніпропетровської області, які наступного року запланували придбати товарів і послуг на 500 млн грн уже в новому форматі.

Через ProZorro укладають угоди до 200 тис. грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн - на роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram