ГоловнаПолітика

Одного з командирів "Беркута" відправили під суд у справі про побиття 18 лютого

Його підрозділ скалічив понад 100 "майданівців"

Одного з командирів "Беркута" відправили під суд у справі про побиття 18 лютого
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти колишнього командира роти "Беркут", чий підрозділ скалічив більш ніж сотню активістів Майдану.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, підозрюваному інкримінується незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, скоєне очолюваним ним підрозділом, на виконання явно злочинного наказу, із застосуванням фізичного насильства, перевищення влади і своїх службових повноважень 18 лютого 2014 року під час силового розгону співробітниками правоохоронних органів громадян, які перебували на вулиці Інститутській і у Кріпосному провулку у Києві. Крім того, він звинувачується у незаконному поводженні з боєприпасами.

Він проходить за трьома статтями Кримінального кодексу (ст.340, ч.3 ст.365 та ч.1 ст.263, перші дві - у поєднанні з ч.4 ст.41 - виконання злочинного наказу).

У результаті протиправного і надмірного застосування фізичної сили, спеціальних засобів і прихованого застосування боєприпасів (патронів) до вогнепальної зброї були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження 16 особам, середньої тяжкості тілесні ушкодження 31 особі, легкі тілесні ушкодження 59 особам. Вчинення насильницьких дій завдало фізичного болю ще 4 особам.

Беркутівець утримується під вартою. Його ім'я не називається.

Нагадаємо, кримінальних проваджень щодо Майдану існує понад десять: окремо провадження щодо 30 листопада, окремо щодо 1 грудня, стосовно 11 грудня, з приводу нападу на Автомайдан на Щорса і у Кріпосному провулку, щодо викрадення Ігоря Луценка і вбивства Юрія Вербицького, стосовно вбивства В'ячеслава Веремія, щодо побиття і вбивств 18 лютого в урядовому кварталі, щодо організованої СБУ в ніч на 19 лютого "антитерористичної операції", в тому числі штурму Будинку профспілок з його подальшим займанням (у справі як підозрюваний проходить колишній начальник Управління СБУ в Києві та Київській області Олександр Щеголєв, він перебуває під вартою).

Є загальна справа стосовно розстрілу Небесної сотні, і виділене з неї провадження щодо 39 застрелених на Інститутській 20 лютого (загалом того дня на Інститутській було застрелено 48 майданівців). Є ще кілька окремих проваджень щодо вбивств і викрадань.

Докладніше про це читайте в інтерв'ю з адвокатом героїв Небесної сотні Євгенією Закревською.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram