ГоловнаПолітика

Суддя заявила, що на неї чинило тиск керівництва у справі проти Автомайдану

Макаренко радили дуже швидко розглянути справу і винести рішення.

Суддя заявила, що на неї чинило тиск керівництва у справі проти Автомайдану
Фото: florida-criminal-lawyer-blog.com

Суддя Шевченківського районного суду Києва Ірина Макаренко заявила, що зазнала тиску з боку керівництва суду під час розгляду однієї зі справ проти Автомайдану на початку 2014 року.

Про це суддя сказала під час прес-конференції, повідомляє ЛІГА.net.

"Я не можу стверджувати, хто саме телефонував і чи телефонував голова нашого суду - на той час це була Олена Мелешак. Але коли справа Автомайдану потрапила до мене у провадження, мені її ще не передали, але вже попередили, що така справа у мене буде", - зазначила.

За її словами, всі вказівки щодо розгляду цієї справи вона отримувала через голову Шевченківського суду та її заступника.

"Мене попередила, що цю справу потрібно розглядати дуже швидко і це справа Автомайдану, хоча людина, яка притягувалася до адміністративної відповідальності, була за віком такою ж, як моя мати. У мене, звичайно, виникли питання. Я, наївно вважаючи, що голова суду повинна мене підтримати, пішла до неї запитати, що в цьому разі [робити]. Тоді, коли я зайшла до голови суду, у неї був ще заступник, вони вдвох почали мені доводити, що цього достатньо - тих матеріалів, які у мене перебувають у провадженні - що потрібно їх дуже швидко розглянути і винести рішення, оскільки це викликає суспільний резонанс, а особи, як мені було сказано, "не заспокоюються", "потрібно позбавляти прав, причому максимальне позбавлення прав"", - розповіла Макаренко .

За словами судді, коли вона повідомила про намір відправити матеріал на дооформлення, оскільки у справі не було пояснень порушника, на неї почали чинити тиск.

Пізніше на розгляд справи прийшов адвокат порушниці, який виявився її сином. Він погодився на допит як свідок і пояснив, що автомобіль був зареєстрований на матір, яка, хоч і вказана в протоколі, не могла вчинити правопорушення, оскільки не має водійського посвідчення і не вміє водити машину, розповіла Макаренко.

"Після цього я закрила провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Жодних наслідків щодо мене застосувати вже було неможливо, було вже не до цього, почалася Революція Гідності, яка розхитала ситуацію, трохи відвернула увагу від цього всього", - резюмувала Макаренко.

Нагадаємо, 29 вересня Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала Вищій раді юстиції схвалити звільнення за порушення присяги 4 суддів, які судили активістів Євромайдану - суддю Голосіївського райсуду Києва Максима Фролова, суддю Оболонського райсуду Києва Ольгу Короткову, суддю Луцького міськрайсуду Волинської області Віталія Ковтуненка і суддю Ірпінського міськсуду Київської області Володимира Шумка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram