ГоловнаПолітика

Фрунзенський район Харкова "перейменують" на честь сина Фрунзе, Дзержинський - на честь брата Дзержинського

Мерія придумала, як виконати закон про декомунізацію де-юре, але не де-факто

Фрунзенський район Харкова "перейменують" на честь сина Фрунзе, Дзержинський - на честь брата Дзержинського
Фото: city.kharkov.ua

Комісія з питань топоніміки Харківської міськради вирішила "перейменувати" Фрунзенський район на честь льотчика Тимура Фрунзе, сина радянського полководця Михайла Фрунзе. Тимур Фрунзе - учасник Другої світової війни, загинув у січні 1942 року.

Так само вирішили зробити з Дзержинським районом - його перейменують на честь лікаря Владислава Дзержинського, брата Фелікса Дзержинського. Владислав Дзержинський не прийняв Жовтневу революцію і виїхав до Польщі. Був розстріляний нацистами у 1942 році.

Жовтневий район залишиться Жовтневим на честь визволення України від фашистів. 28 жовтня 1944 року Україну звільнили від фашистських загарбників.

Комінтернівський район залишиться Комінтернівським, оскільки "Комінтерн об'єднував не тільки комуністичні, а й багато лівих, робітничих і профспілкових організацій, які займалися поліпшенням життя робітничого класу у різних країнах світу". У мерії Харкова вважають, що ця назва не потрапляє під декомунізацію.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила закон про заборону комуністичної символіки, згідно з яким місцева влада зобов'язана перейменувати області, райони, міста, села, вулиці та інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви. Перейменування місцева влада мусить провести протягом шести місяців з дня набрання законом чинності (до 21 листопада).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram