ГоловнаПолітика

МВС розповіло про масштабне скуповування голосів у Дніпропетровську

Виявилося, що жителям міста давали гроші, не висуваючи жодних вимог

МВС розповіло про масштабне скуповування голосів у Дніпропетровську
Фото: Макс Требухов

Кримінальне провадження про скуповування голосів у Дніпропетровську стосується волевиявлення 10 тисяч осіб.

"З'ясувалося, що зловмисники отримують фінансування електронними грошима з міста Москва, після чого ці гроші конвертують в Україні у гривню і потім використовують цю гривню для підкупу виборців. Станом на сьогодні задокументовано факт підкупу 10 тисяч жителів Дніпропетровська, які виявили згоду у своєму SMS-листуванні, Viber-листуванні, а також фактом пересилання їхніх сфотографованих бюлетенів зловмисникам", - розповів у п'ятницю народний депутат Антон Геращенко на спільному брифінгу з радником глави МВС Зоряном Шкіряком.

У своєму фейсбуці Геращенко зазначив, що в середині жовтня багато жителів міста почали отримувати повідомлення через Viber з пропозицією продати свій голос на виборах. Тим, хто погодився на продаж свого голосу, пропонувалося вислати через Viber підтвердження своєї згоди і натомість отримати поповнення свого телефонного номера на 50 гривень. Зробили це 10 тисяч осіб.

Далі, за кілька днів до дня виборів особам, які дали свою згоду на співпрацю, надійшла пропозиція надіслати на вказану адресу електронної пошти фото свого виборчого бюлетеня на виборах мера Дніпропетровська з позначкою, за кого вони проголосували.

При цьому від виборця не вимагали голосувати за якогось конкретного кандидата в мери Дніпропетровська. "Мабуть, організатори схеми інтернет-скуповування голосів продовжували роботу у розрахунку на підкуп гарантованих голосів у другому турі виборів Дніпропетровського міського голови", - заявив нардеп.

За його словами, це перше в Україні "дистанційне" скуповування голосів. У Росії така технологія використовується вже кілька років. "Мабуть, хтось, хто має близькі стосунки з Російською Федерацією, вирішив спробувати задіяти цю технологію для скуповування голосів громадян України", - підкреслив він.

За словами Шкіряка, в рамках розслідування виявлено і заблоковано 3000 карток тих, хто взяв участь у схемі і був готовий отримувати гроші за голосування на цих виборах.

Нагадаємо, у другий тур виборів мера Дніпропетровська вийшли Олександр Вілкул (126,7 тисячі голосів) і Борис Філатов (119,5 тисячі голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram